Почистване на петна от лепила

 

Животински лепила

Тези лепила образуват върху тъканите кафеникава корица, а отчасти проникват по-дълбоко в тях. Пресните петна са лепкави, а сухите - твърди. При навлажняване издават неприятна миризма.

Рецепта № 118. Почистване на петна от туткал
Петната се накисват със студена вода и се оставят да престоят около 4-5 часа, като се поддържат непрекъснато влажни. След това се изпират с гореща вода.
Стари петна от туткал се почистват, като тъканта се свива на топка, завързва се с конец и се накисва в топла вода, докато петната омекнат напълно. Гъстата маса се отстранява с тъп нож или с нокът, а останалата част се изплаква няколко пъти с топла вода и се изтрива с гъба, напоена с топла вода. Почистената тъкан се изсушава на проветриво място.
Петна от желатин се почистват както петната от туткал.

Растителни лепила

Лепилата от растителен произход образуват върху повърхността на тъканите твърда корица и отчасти проникват в тях. Те са жълти до кафяви, в сухо състояние с блестяща повърхност. След остъргване с нож под тях остава бял остатък.

Рецепта № 119. Почистване на петна от растителни лепила
Петната се изтъркват с мека четка или се изтриват с гъба (в зависимост от здравината на тъканта), натопена в разтвор от 10 г амонячна сода, 20 г 95% -ен спирт и 70 г дестилирана вода.Обработката става чрез потупване с четка или гъба при едновременно мокрене с разтвора. В този случай протриването е излишно, тъй като петната се разтварят. Почистените места се промиват неколкократно с вода, като подложката под петната често се сменя. Разливите се отстраняват със суха кърпа и се посипват с талк.
По-тъмно оцветените или черни вълнени и копринени тъкани се почистват с топла смес от малко говежда жлъчка, 4-5 капки 12% -ен амонячен разтвор и 250 см3 дестилирана или дъждовна вода. При почистването подложката под петната трябва да се сменя по-често. Почистеното място се изплаква с вода. По-нататък се постъпва, както е описано по-горе.

 

Каучукови лепила

Тези лепила образуват върху тъканите здраво задържаща се еластична корица (филм).
Почистват се с тампон, напоен с бензин или бензол. След почистването мястото на петната повторно се обработва с бензин, разливите се почистват с гъба, мокрото място се подсушава и се посипва с талк.

Нитроцелулозни лепила

Тези лепила образуват твърди петна с гладка блестяща повърхност, здраво закрепени към тъканта.

Рецепта № 120. Почистване на петна от нитроцелулозни лепила

Почистването на петна върху всички видове тъкани, с изключение на тези от ацетатна коприна, става с амилов ацетат.
Петното се поставя върху подложката и се протрива с тампон, напоен с амилов ацетат или ацетон. Това се повтаря до пълното му изчезване. Обработеното място се изтрива с тампон, напоен с лек бензин, разливите по краищата се почистват с гъба и след подсушаване със суха кърпа се поръсва с талк.

 

Подобни статии

Видове петна

Видове петна

В зависимост от разтворимостта им и от начина на почистване петната могат да се разделят условно на следните групи:а. Петна, разтворими във ...

Подови покрития

Подови покрития

В случаите, когато подът - дъсчен или паркет, е износен много и е с големи фуги или загнили участъци, най-добре е той да се използва като ос...

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазниниМазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъкант...

Почистване на петна от мляко

Почистване на петна от мляко

Изсъхналите, но пресни петна от мляко са по-тъмни и по-твърди от тъканта, върху която са образувани, и краищата им са ясно очертани. При поч...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

18227

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия