Почистване на петна от вишни, череши, касис, боровинки, ягоди и др

Тези петна съдържат природни багрила, които от действието на алкални разтвори (сода, амоняк и др.) променят цвета си от червен в син до виолетов, а от действието на киселини - обратно в червен.

Рецепта № 67. Почистване на петна от вишни, череши, касис и др.

Пресни петна се почистват лесно, като се обработят със слаб амонячен разтвор. Старите петна обаче са много устойчиви и тяхното пълно отстраняване е почти невъзможно.
Петната върху бели памучни и ленени тъкани се намокрят с гъба, напоена с олеинова киселина, а върху вълнени и копринени тъкани - с бензинов сапун. Разтворителят се втрива в тъканта с пръсти. След това петната се дообработват с дихлоретилен. За пълното им отстраняване тъканта с петната се премества върху чиста подложка и почистването се повтаря, докато върху нея не се появяват повече следи. Почистеното място се протрива с тампон, напоен с бензин, и се посипва с талк.

Ако след отстраняването на талка върху тъканта са останали следи от петната, те се премахват, като се намокрят с мека четка, потопена в 5 % -ен амонячен разтвор. Почистените места се промиват с вода и се подсушават със суха кърпа или гюдерия. Ако и в този случай върху тъканта все още са останали слабо виолетови следи, те се отстраняват чрез избелване, като се има предвид следното:
• Памучните и ленените изделия и тъкани се избелват с белина (натриев хипохлорит) или кислородна вода.
• Вълнените изделия и изделията от естествена коприна се избелват с кислородна вода, натриев хидросулфит или калиев перманганат.
• Изделията от ацетатна коприна, найлон, капрон, перлон и други синтетични материали се избелват с белина, кислородна вода, натриев хидросулфит, употребени само като разредени разтвори и при ниска температура. Кислородната вода и натриевият хидросулфит се употребяват за избелване само на бели тъкани.

Рецепта № 68. Почистване на плодови петна върху бели тъкани

Силно замърсени с плодови сокове бели памучни и ленени тъкани се почистват, като се накиснат в прясно мляко и след това се изперат.

Рецепта № 69. Почистване на петна върху цветни тъкани
Плодови петна върху цветни тъкани се почистват със смес, приготвена от 1 жълтък и 50 г глицерин. Петната се намазват със сместа и се оставят да престоят няколко часа, след което се изплакват с топла вода.
Петната от плодови сокове, червено вино, касис н други плодове се отстраняват сполучливо, като се обработят със смес от 2 г лимонена киселина и 20 г 95% -ен чист спирт, затоплени до 40° С. Петната се потапят в сместа и се държат в нея до пълното им изчезване. След това мястото се изплаква последователно с топла вода, с 1% -ен амонячен разтвор и накрая пак с вода, с прибавка на няколко капки оцет.
Забележка. При липса на лимонена киселина тя може да се заместни с разтвор от лимонов сок (1 супена лъжица прясно изстискан лимонов сок в 1 водна чаша вода).
Лимонената киселина може да се замени и с винена киселива (лимонтозу).

 

Подобни статии

Сок от череши и вишни

Сок от череши и вишни

Тези два плода и техните сокове се различават само по тяхната киселинност. Черешите и вишните са красиви и вкусни плодове. Някои от техните ...

Обработка на соковете

Обработка на соковете

Освен разтворените хранителни вещества добитият натурален сок съдържа и примеси на различни частици от плодовете — кожици, семена, каменисти...

Прибори и помощни средства, необходими за почистване на петна

Прибори и помощни средства, необходими за почистване на петна

За почистването на петната ни е необходимо следното: Една ИЛИ две дъски, които по вид и форма наподобяват дъските за гладене на дрехи. Ед...

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

6196

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия