Отглеждане на Арония - Aronia melanocarpa - Овощен разсадник ЕЛИТ

Отглеждане на Арония - Aronia melanocarpa - Овощен разсадник ЕЛИТ

Арония - Aronia melanocarpa, род Sorbus, подрод Aronia на семейство Розоцветни (Rosaceae).
Родината му е северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък има доста голям интерес към нея. Добивите от един храст варират от 4-12 кг, но могат да достигнат и 15 кг.
Аронията представлява храст, достигащ височина 2.5 – 3 метра,с лъскави, не назъбени листа,които през есента стават оранжевочервени.В първите 3-4 години младите храсти са компактни,след което достигат до 1,5-2 метра в диаметър.Цветовете са събрани по 15-20 сравнително збити съцветия.Цъвтежът започва около средата на м.май и продължава 8-10 дни.Плодовете му са дребни синьо-черни зрънца (колкото плода на глог)които по форма наподобяват миниатюрни ябълки.По-едри са,по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса.След беритба тръпчивостта им намалява.
Плодовете на аронията съдържат много витамини – Р,С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията Б, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат ощекалий, калций, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.Препоръчва се за лечение на атеросклероза,високо кръвно налягане,диабет,при нарушение на нервната система и мн.др. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане..
Изисквания към почвата.Аронията вирее добре на най – различни почви, освен солените, мочурливите и каменистите. Но за да получаваме редовно добри реколти, трябва да я отглеждаме на добре напоени, леки и пропускливи почви.Най- подходящи за нея са песъчливо – глинестите и горските почви. Аронията е светлолюбива и много взискателна към температурата растение. Ако почвата е кисела, трябва да се внесе варовик.Издържа до минус 30-32 градуса.Добре се развива в предпланинските областис надморска височина 1 000-1200 м.и където сумата на валежите е по – висока, а и атмосферната влажност е повече.Климатичните условия у нас са подходящи за отглеждането на аронията и за получаване на добри реколти. Поради късният цъвтеж, за нея не са опасни късните пролетни застудявания, които често съсипват овощната реколта.
Растояниена засаждане. За качесвен овощен посадъчен материал свържете се с насhttps://www.razsadnik-elit.comПредпосадъчната подготовка, засаждането на аронията и грижите по отглеждане на арония са подобни на тези при храстовидните ягодоплодни овощни видове. Растенията се засаждат на такава дълбочина, на каквато са били при производството на посадъчен материал.
Засаждане на аронията.Оптималната схема на засаждане е от 2 до 2,5 метра в редовете и от 3 до 3,5 метра между редовете.
Резитба на аронията.След садене фиданките се съкращават на около 60-70 см.През следващите години (ежегодно) се оставят по 4-6 издънки,равномерно разположени.Едногодишните леторасти не се изрязват за да не се згъсти прекомерно храста.В добре оформен храст трябва да има 25-30 основни издънки,който са на различна възраст-1-2-3-4-5 и 6 годишни.През следващите години резитбата се изразява в премахването на счупените,згъстяващите храста,слабите и 6-годишните издънки. След 8-10-ата година трябва да се извърши резитба за подмладяване. При нея издънките се съкращават на 1 м височина от почвената повърхност. През следващите години добивите се получават (и увеличава) от новоизрастналите клони. Качеството на плодовете също се повишават значително в сравнение със застарелите храсти. Такава резитба се се извършва периодично през 3-4 години.
Ежегодно се извършват 3-4 обработки на почвата за разрохването и унищожаването на плевелите на дълбочина около 10 см в междуредията и около 5-6 см вътре в реда, като се внимава да не повредят корените, а по-дълбоката оран се извършва при внасяне на торовете.
Торене на аронията.През 2-3 години при плододавщите насаждения се извършва торене с оборска тор, фосфор и калий. Те се внасят с есенната оран на дълбочина не повече от 20 см. Ориентировачните норми са: оборска тор 3 т/дка, Фосфор – 10-15 кг/дка и Калии –12-15 кг/дка (активно вещество).
Поливане на аронията.Аронията е взискателно растение към влагата, затова за получаване на високи добиви напояването е от голямо значение. За ней най-критични са засушаванията по време на наедряване и зреене на плодовете през месеците юли и август. Тогава задължително се полива минимум 3-4 пъти месечно.
Средният добив от декар е около 800 - 1000 кг.
При беритбата на арония предназначените за преработка плодове се събират без щитчета, а плодовете, които ще се съхраняват по-дълго, се откъсват заедно с щитчетата, като се внимава да не се нараняват клончетата.
ДОСЕГА НЕ СА УСТАНОВЕНИ НЕПРИЯТЕЛИ И БОЛЕСТИ НАПАДАЩИ АРОНИЯТА!Това я прави много ценен овощен вид,за което отглеждане не се изисква влагането на много средства.
Aronia melanocarpa, Aronia, Sorbus melanocorpa, Арония черноплодная
============================
Овощен разсадник ЕЛИТ
https://www.razsadnik-elit.com
e-mail: razsadnik_elit@abv.bg
Gsm:0898 592660 , Tel:0745 61974

Подобни статии

Торене на овощни дръвчета и плодни храсти - Овощен Разсадник Елит

Торене на овощни дръвчета и плодни храсти - Овощен Разсадник Елит

*Нуждата на овощните дръвчета от торене се определя най-точно на базата на листни или почвени анализи.В противен случай се приемат ориентиро...

Отглеждане на ябълка- Овощен Разсадник ЕЛИТ

Отглеждане на ябълка- Овощен Разсадник ЕЛИТ

Отглеждане на ябълка- Овощни Разсадници ЕЛИТЗначение и разпространение: Ябълката Malus domestica е дърво от рода Malus, принадлежащ към семе...

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Овощен разсадник ЕЛИТ - www.пауловния.com - При създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia) трябва да се вземат в предвит н...

Отглеждане на орехи - Овощни Разсадници ЕЛИТ

Отглеждане на орехи - Овощни Разсадници ЕЛИТ

Отглеждане на орехи- Овощен Разсадник ЕЛИТОрех Juglans е род растения от семейство Орехови Juglandaceae. Включва около 20 вида дървета, дост...

Отглеждане на Лимон, Портокал, Грейпфут, Мандарина (Цитруси) - Разсадник Елит

Отглеждане на Лимон, Портокал, Грейпфут, Мандарина (Цитруси) - Разсадник Елит

Отглеждане на Лимон, Портокал, Грейпфут, Мандарина (Цитруси) Цитрусите са топлолюбиви вечнозелени растения.Температурните граници приети за...

Овощен Разсадник Елит

Овощен Разсадник Елит

22 публикации

Публикувано
Публикувано

14.09.2011

Обновено
Обновено

03.06.2012

Прочетено
Прочетено

3702

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия