Огнезащитни вещества и препарати

За да придобие огнеустойчивост, дървесината се обработва със специални средства, които под влиянието на топлината се разлагат и отделят негорливи газове и пари.
В практиката се използват най-различни вещества за гасене на пожари, по-важни от които са:

Амониев сулфат (NH4)2S04. От действието на високата температура се РАЗЛАГА НА АМОНЯК и серен двуокис, които създават пласт, предпазващ дървесната повърхност от достъпа на кислород от въздуха. Употребява се и като изкуствен азотен тор.

Първичен амониев фосфат NH4H2P04 - при по-висока тем-пература се разлага на амоняк и фосфорна киселина, които ограничават достъпа на кислород до горящата дървесина.

Вторичен амониев фосфат (NH4)2HP04 - притежава аналогично, но по-силно активно действие от първичния амониев фосфат.

Амониев хлорид (нишадър) NH4CI. При висока температура се разлага на амоняк и хлороводород, възпрепятстващи горенето.
Антисептичната обработка на дървесината може да се осъществи чрез намазване с четка, пръскане и оросяване, потапяне, горещо импрегниране във вани, импрегниране под налягане или вакуум, консервиране чрез продупчване и запълване на дупките с антисептични пасти или прахове и др.
По-долу привеждаме и някои по-лесно изпълними рецепти за защита на дървесината.

Рецепта № 337. Покритие против влага
Разтварят се при нагряване 200г пчелен восък в 200г ленено масло. Отделно, също при нагряване, се разтварят 100г колофон в 160г боров терпентин. Двата разтвора се смесват в по-голям емайлиран съд и се загряват на водна баня до около 80°С. Ако е необходимо, за оцветяване на сместа, може да се прибави малко байц. Дървесината се напоява с още топлия разтвор с четка или чрез поливане.

Рецепта № 338. Покритие за защита на дървесина (I)
Стапя се 100г колофон в метален или емайлиран съд и към него при бъркане се прибавят 100г чист пресят ситен пясък и 20г ситно смлян винервайс или същото количество калциев карбонат преципитат (от аптеката). При непрекъснато бъркане към сместа се прибавят на капки 8 г ленено масло, а след това и 3 - 4 капки сярна киселина. В случай че сместа се окаже много гъста, тя може да се разреди с малко ленено масло.

Рецепта № 339. Покритие за защита на дървесина (II)
Стапя се на водна баня 200г пчелен восък и към него при бъркане се прибавят 200г ленено масло. След като се получи еднородна смес, към нея се прибавя топъл разтвор от 100г стопен колофон и 160г боров терпентин. Сместа може да се оцвети по желание със съответен байц.

Рецепта № 340. Водоустойчиви и огнеустойчиви покрития
а. Малко парченце туткал (около 1г) се разтваря в 880 куб.см. загрята до 40°С вода. На малки порции при бъркане се прибавят 70 г амониев сулфид и 50г боракс.
б. Разтварят се 10г туткал в 1140 куб.см топла вода, към разтвора се прибавят при бъркане последователно 4г цинков двухлорид, 160 г нишадър и 114г боракс.
в. Към 1400г разтворимо водно стъкло се прибавят при бъркане 400г ситно смлян винервайс и 200г талк.

Дървесната повърхност трябва да се почисти добре с шкурка, да се почисти от праха и да се намаже с гъба или ленена кърпа с един от горните препарати.

Подобни статии

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиалната астма е заболяване Бронхиалната астма е заболяване, което протича с пристъпи на задух вследствие обратимо генерализирано стесн...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Лекарства и бременност

Лекарства и бременност

Въпросът за възможното вредно отражение на някои лекарствени вещества върху бременността е познат доста отдавна, но особено много нашумя сле...

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

1659

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия