Огнезащитни вещества и препарати

За да придобие огнеустойчивост, дървесината се обработва със специални средства, които под влиянието на топлината се разлагат и отделят негорливи газове и пари.
В практиката се използват най-различни вещества за гасене на пожари, по-важни от които са:

Амониев сулфат (NH4)2S04. От действието на високата температура се РАЗЛАГА НА АМОНЯК и серен двуокис, които създават пласт, предпазващ дървесната повърхност от достъпа на кислород от въздуха. Употребява се и като изкуствен азотен тор.

Първичен амониев фосфат NH4H2P04 - при по-висока тем-пература се разлага на амоняк и фосфорна киселина, които ограничават достъпа на кислород до горящата дървесина.

Вторичен амониев фосфат (NH4)2HP04 - притежава аналогично, но по-силно активно действие от първичния амониев фосфат.

Амониев хлорид (нишадър) NH4CI. При висока температура се разлага на амоняк и хлороводород, възпрепятстващи горенето.
Антисептичната обработка на дървесината може да се осъществи чрез намазване с четка, пръскане и оросяване, потапяне, горещо импрегниране във вани, импрегниране под налягане или вакуум, консервиране чрез продупчване и запълване на дупките с антисептични пасти или прахове и др.
По-долу привеждаме и някои по-лесно изпълними рецепти за защита на дървесината.

Рецепта № 337. Покритие против влага
Разтварят се при нагряване 200г пчелен восък в 200г ленено масло. Отделно, също при нагряване, се разтварят 100г колофон в 160г боров терпентин. Двата разтвора се смесват в по-голям емайлиран съд и се загряват на водна баня до около 80°С. Ако е необходимо, за оцветяване на сместа, може да се прибави малко байц. Дървесината се напоява с още топлия разтвор с четка или чрез поливане.

Рецепта № 338. Покритие за защита на дървесина (I)
Стапя се 100г колофон в метален или емайлиран съд и към него при бъркане се прибавят 100г чист пресят ситен пясък и 20г ситно смлян винервайс или същото количество калциев карбонат преципитат (от аптеката). При непрекъснато бъркане към сместа се прибавят на капки 8 г ленено масло, а след това и 3 - 4 капки сярна киселина. В случай че сместа се окаже много гъста, тя може да се разреди с малко ленено масло.

Рецепта № 339. Покритие за защита на дървесина (II)
Стапя се на водна баня 200г пчелен восък и към него при бъркане се прибавят 200г ленено масло. След като се получи еднородна смес, към нея се прибавя топъл разтвор от 100г стопен колофон и 160г боров терпентин. Сместа може да се оцвети по желание със съответен байц.

Рецепта № 340. Водоустойчиви и огнеустойчиви покрития
а. Малко парченце туткал (около 1г) се разтваря в 880 куб.см. загрята до 40°С вода. На малки порции при бъркане се прибавят 70 г амониев сулфид и 50г боракс.
б. Разтварят се 10г туткал в 1140 куб.см топла вода, към разтвора се прибавят при бъркане последователно 4г цинков двухлорид, 160 г нишадър и 114г боракс.
в. Към 1400г разтворимо водно стъкло се прибавят при бъркане 400г ситно смлян винервайс и 200г талк.

Дървесната повърхност трябва да се почисти добре с шкурка, да се почисти от праха и да се намаже с гъба или ленена кърпа с един от горните препарати.

Подобни статии

Не мийте съдовете с перилни препарати

Не мийте съдовете с перилни препарати

Както вече видяхме, в състава на синтетичните перилни препарати влизат и така наречените повърхностно-активни вещества(ПАВ), които притежава...

КАК ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА ДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

КАК ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА ДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Казано най-общо, като лекарствено, или фармакологично, се окачествява онова действие, което различните вещества (от химичен или растителен п...

Кратки познания за действието на лекарствените вещества върху човешкият организъм

Кратки познания за действието на лекарствените вещества върху човешкият организъм

Казано най-общо, като лекарствено, или фармакологично, се окачествява онова действие, което различните вещества (от химичен или растителен п...

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиалната астма е заболяване Бронхиалната астма е заболяване, което протича с пристъпи на задух вследствие обратимо генерализирано стесн...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

1096

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия