Мед или захар

Захарта трябва да измините по-дълъг и труден път до черния дроб в сравнение с този на пчелния мед
Захарта трябва да измините по-дълъг и труден път до черния дроб в сравнение с този на пчелния мед
Отговорът на този въпрос може да се изясни от фигурата, където е показан схематично пътят на усвояване на захарта и на пчелния мед от човешкия организъм.
От фигурата се вижда, че обикновената захар и глюкозата, съдържаща се в пчелния мед, се усвояват от организма по различен начин. Докато приетата с меда глюкоза без всякакви промени постъпва от стомаха и червата в кръвта през черния дроб, то захарта трябва предварително да се разпадне (хид-ролизира) в тънките черва под действието на чревния сок на глюкоза и фруктоза, които след това преминават в черния дроб и оттам чрез кръвния поток се разпределят по тъканите на организма.
Приетият с чай пчелен мед благоприятства усвояването на флуора, който се съдържа в чая и заздравява зъбния емайл, докато захарта възпрепятства този процес.

Организмът на здравите хора е способен да преработи захарта по описания по-горе път. Но за болните, у които липсват ензимите инвертаза и амилаза, и у които храносмилателната система е слабо активна, медът има голямо значение, тъй като техният организъм се избавя от излишно натоварване за инвертиране на захарта.

Медът бързо освобождава енергия, разходвана в период на най-напрегната дневна активност на човека.
Неговите предимства пред захарта могат да се изразят накратко в следното:
- той не раздразва лигавицата на храносмилателната система;

- лесно и бързо се усвоява от организма и бързо освобождава необходимата енергия;
- в сравнение със захарта той леко се пропуска през бъбреците;
- оказва естествено леко слабително действие;
- оказва успокояващо (седативно) влияние на организма.
Медът е ефективно успокояващо средство. Влияе благоприятно на нервната система. Оказва благотворно въздействие върху стомаха, успокоява острата раздираща кашлица, намалява болките при артрити и др.

Рецепта № 230. Старо изпитано средство срещу кашлица
Сварете 1 лимон на слаб огън в продължение на 10 мин. Кората му ще омекне и от него може да се изстиска повече сок. Разрежете лимона на 2 половини и изцедете сока им в чаша за вода. Прибавете към него 2 супени лъжици глицерин и го разбъркайте с лимоновия сок. Долейте чашата догоре с течен мед и разбъркайте сместа добре.
Дозата на сиропа се регулира според обстоятелствата. Ако кашлицата се проявява по-рядко, взема се по 1 чаена лъжичка на ден, като преди употреба сместа се разбива силно. Ако кашляте нощем, вземайте по 1 чаена лъжичка от сместа вечер преди лягане и една през нощта. Ако имате силна кашлица, сиропът се взема както следва: 1 чаена лъжичка сутрин след ставане от сън, една по обед, една след обед и още по една след вечеря и през нощта.
Според намаляването на кашлицата броят на приемите на сместа съответно се намалява.

Според д-р Д. С. Джарвис това е едно от най-ефективните средства против кашлица. То притежава редица предимства - не разстройва стомаха и може да се прилага при всички възрасти.

Подобни статии

Макаронени изделия, грис, захар

Макаронени изделия, грис, захар

Според вложените за производството им суровини макаронените изделия биват обикновени и с обогатители. Подобрените с обогатители макаронени и...

Пилаф със Захар

Пилаф със Захар

Продукти300 г (1 1/2 ч.ч.) ориз60 г прясно масло200 г (1 ч.ч.) захар50 г (1/4 ч.ч.) пудра захар3 г (1/2 ч.л.) солПриготвянеПочистения и изм...

Захар от плодове и готови блатове

Захар от плодове и готови блатове

Нещо сладичко за закуска, за десерт или просто ей така за удоволствие през деня! Не всеки е почитател на захарните храни, но в определен мом...

Жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменна болест

Образуването на камъни в жлъчния мехур е било познато още на древните лекари. Жлъчнокаменната болест е доста често заболяване, особено в няк...

Затлъстяване

Затлъстяване

Приема се, че над 30% от възрастните хора в цивилизованите страни са с наднормено тегло. Този процент се увеличава чувствително при хората н...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

2465

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия