Майката в ролята на медицинска сестра

В болницата помощник на лекаря е медицинската сестра. Тя наблюдава бол-ните, грижи се за техния тоалет, за храненето и съня им, дава им лекарства. А когато детето остане на лечение в домашни условия? Тук всички сестрински задължения се поемат от майката.
Какво се изисква от нея? Много просто - към редовните й задължения се прибавят и тези на сестрата: наблюдение на болното, измерване на температурата, преброяване на дишанията в минута, даване на лекарства и извършване на някои манипулации.
Измерването на температурата се прави сутрин и вечер, а при нареждане на лекаря и по-често.

Майкта трябва да следи общото състояние и самочувствието на детето, апетита му, спи ли добре, изхожда ли се редовно по малка и голяма нужда.

Тя трябва да наблюдава развитието на болестните прояви. При повръщане - колко пъти на ден и какво повръща детето, има ли повръщането връзка с храненето и даването на лекарствата. При наличие на жлъчка или кръв в повърнатото това трябва непременно да се съобщи на лекаря. При диария - колко пъти на ден се изхожда детето, какъв е видът на изпражненията, има ли примеси на слуз, кръв, несмляна храна. При поява на отоци -къде са разположени, как се променят. При наличие на болки наблюдателната майка може да прецени къде са те в зависимост от това, дали детето се присвива и държи ръце върху коремчето, дали се хваща за главата, дърпа ухото си и т.н.
При появата на нови признаци майката трябва да ги забележи и да съобщи за тях при следващата визита при лекаря. Тя трябва да може да докладва за промените в състоянието на болното така, както в болницата това прави медицинската сестра.
Майката провежда назначената от лекаря диета. Тя ще намери подходящи думи, за да убеди малкото дете в необходимостта да поеме храната, та по-скоро да оздравее. Благата дума върши по-добра работа, отколкото заплахата. В никакъв случай обаче не трябва да се прибягва до насилствено хранене. Можете да си позволите малки корекции във вкуса на предписаната храна в зависимост от особеностите на апетита на вашето дете, но в никакъв случай не бива да давате това, което лекарят е забранил.
Майката поема и всички задължения около тоалета на болното: смяна на чаршафите, смяна на бельото при всяко изпотяване и замърсяване. При това следете дали по кожата на дететонне се е появил обрив.
Проветряването на стаята и поддържането на нормална температура в нея е също така майчино задължение. Грешка правят майки, които поддържат температурата над 20°С и отрупват болното с много завивки. През летните горещини поставете болното дете в най-прохладната стая на жилището.
Даването на лекарствата е също задължение на майката. Ако детето повръща определено лекарство, трябва да се съобщи на лекаря.

Подобни статии

Помощ за майката в първите седмици след раждането

Помощ за майката в първите седмици след раждането

Осигуряване на допълнителна помощ. Ако е възможно, осигурите някой да ви помага през първите няколко седмици. Ако се опитате сама да вършите...

Медицинска и сестринска помощ за новородени бебета

Медицинска и сестринска помощ за новородени бебета

Приходяща медицинска сестра Независимо от това, дали имате кой да ви помага в къщи или не, желателно е да осигурите посещението на приходящ...

Съмненията у родителите през бременността са естествени

Съмненията у родителите през бременността са естествени

Противоречиво отношение към бременността. Според идеализираните представи за жената майка всяка жена се преизпълва от радост, когато разбере...

Ролята на бащата през бременността

Ролята на бащата през бременността

Мъжете реагират различно на бременността у жената —с желание да закрилят жената, с увеличена гордост за брака и за своята мъжественост (нещо...

Ръчно изцеждане на млякото и изцеждане с помпа

Ръчно изцеждане на млякото и изцеждане с помпа

Цел на изцеждането на млякото — ръчно или с помощта на помпа — се налага, когато кърмачето не може или не иска да суче, въпреки че майката и...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

814

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия