Лимони и лимонени питиета

Лимоните са един от главните източници на витамин С през зимния и ранния пролетен сезон. Мнозина са изпитвали т.нар. пролетна витаминна недостатъчност, известна в медицината под името „пролетна умора". Тя се изразява в отпадналост, безсъние, лесна раздразнимост, липса на апетит, кървене на венците, кръвоизливи по кожата и от носа и др. Тези явления значително могат да се намалят и дори да се избегнат при включване на лимони в храната.
Месестата част на лимоните съдържаа вода, захари(глюкоза и фруктоза), органични киселини и най-вече лимонена киселина, витамините С и Р, калиеви, калциеви, железни и магнезиеви соли, следи от йод и др.
В кората на лимоните се съдържа главно витамин Р и фитонцидни вещества, които унищожават микробите и не позволяват на плода да червясва. В кората се съдържат и етерични масла. Лимоновата кора намира приложение като ароматизираща подправка.
Като лечебно средство лимоните се употребяват при трескави състояния на организма и инфекциозни заболявания, при грип, простудни катари, хрема, остри и изострени синуити, при различни възпаления на гърлото и сливиците, при бронхити и други възпаления на дихателните пътища; болести на устната кухина и езика(стоматит, гингивит, парадонтоза), а също и при херпес.
При шарка, рубеола, варицела, скарлатина и други детски инфекциозни заболявания лимоните се дават главно под формата на лимонов сок и лимонада.
При вирусен хепатит (инфекциозна жълтеница) лимоните са незаменими като храна и лекарство.
При ревматизъм и артрити те са също много полезни, защото създават условия за алкализиране на вътрешната среда на организма.
Особено важно приложение намират лимоните при жлъчно-каменната болест и при функционални разстройства на жлъчните пътища.
При ухапване от насекоми намазването на мястото с лимонов сок облекчава сърбежа и премахва възпалението.
При наранявания, ако кръвта не може бързо да спре, прясно изстискан лимонов сок или прясно отрязано парче лимон действа кръвоспиращо.
Лимоните намират широко и всестранно приложение при храненето. От тях могат да се приготвят лимонови напитки, десерти като лимоново желе, мус от лимони и др.
Лимоните са сочни и узрели, когато кората им стане блестящо лъскава, макар и още да е със зеленикав оттенък.
По-долу ще дадем няколко полезни редепти за лимонови питиета и десерти.

Рецепта № 254. Домашна лимонада
Във водна чаша се налива сокът на един лимон и при бъркане се прибавят 40г пудра захар. Сместа се долива със студена газирана вода.
Вместо лимонов сок може да се вземат 3 супени лъжици кон-сервиран лимонов сок от бутилка.

Рецепта № 255. Млечно-лимонов коктейл с пчелен мед
Две супени лъжици чист пчелен мед се разбъркват с една супена лъжица прясно изстискан лимонов сок. Сместа се изсипва при бъркане в чаша охладено мляко.

Рецепта № 256. Чай с ябълков и лимонов сок
В смес от 50г ябълков сoк и 25г лимонов сок се прибавят 25г чист пчелен мед. Разбърква се добре и към получената смес се доливат 300г отвара от прясно запарен руски чай.

Рецепта № 257. Чай от ябълкови или крушови кори с лимонов сок
75г лимонов сок се смесват с 25г пчелен мед. Сместа се разрежда при бъркане с 300 г отвара от ябълквви или крушови кори.

Рецепта № 258. Чай от къпинови листа с лимонов сок
В 50г сок от касис, 100г ябълков сок и 25г лимонов сок се разтварят при енергично бъркане 25г чист пчелен мед. Получената смес се разрежда със 100г отвара от къпинови. листа.

Рецепта № 259. Настъргани лимонови кори за ароматен чай
Лимонът се настъргва на ситно ренде, докато се достигне до белия пласт на кората. Получените жълти стърготини се изсушават, след което се смесват с черен грузински чай и се поставят в плътно затворен буркан.

Рецепта № 260. Настъргани лимонови кори за ароматна подправка
Жълтите стърготини от кората на лимона се нареждат в стъклен буркан, като се редуват на пластове с пудра захар. Най-горният пласт трябва да бъде от захар. Сместа се натъпква добре, а бурканът се затваря плътно.

Рецепта № 261. Лимоново желе
В не голям съд се наливат 3 чаени чаши вода и в нея се разтварят 300г захар. Полученият захарен разтвор се загрява до завиране, снема се от огъня и към него се прибавят при бъркане 25 г предварително накиснат във вода желатин и ситно нарязана кора от половин лимон. Сиропът се загрява отново и към него при непрекъснато бъркане се прибавя сокът от един лимон. Още горещата смес се прецежда през гъсто сито, охлажда се леко и се разлива в купички или чаши.

Рецепта № 262. Грог от лимон и пчелен мед
В предварително затоплена чаша се поставят 20г чист пчелен мед и се заливат със 75г винен коняк. Чашата се долива с топла преварена вода, сместа се разбърква и към нея се прибавя четвърт ситно нарязан лимон.

Подобни статии

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарната болест е била позната още в древността и оттогава носи своето име. В последно време честотата на захарната болест нараства — до 1—...

Печатане на тъкани с плодове и плодови кори

Печатане на тъкани с плодове и плодови кори

Този начин на декориране се състои в нанасянето на една или повече фигурки върху дадена текстилна материя с помощта на плодове или зеленчуци...

Лимонови кори и сок

Лимонови кори и сок

Лимоновите кори и сокът се добиват от плодовете на лимоновото дърво, което достига на височина до 5—6 м и се отнася към сем. Седевчеви. Култ...

Гадене и повръщане

Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са честа изява на вътрешните заболявания. За изясняване естеството и причините на гаденето и повръщането е от значени...

Болки в корема

Болки в корема

Коремната болка е най-често срещаната болка при вътрешни заболявания. И това е лесно обяснимо. В тази област са разположени много органи, ко...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

3580

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия