Лечение без лекар

Има родители и майки, които смятат, че вече имат набран опит, познават болестите и лекарствата и могат да лекуват децата си, без да се съветват с лекар. Когато се отнася за леки заболявания като хрема или фарингит, това не крие особени рискове, тъй като и без лечение болестта преминава за 3-4 дни. Неприятностите и лошите последици от лечението без лекар идват тогава, когато е налице тежко и опасно заболяване, налагащо спешно и интензивно лечение. Например детето има висока температура, силно главоболие и повръщане вследствие на възпаление на мозъчните обвивки (менингит), а майката го лекува само с амидофен или ацетизал. Или пък поставя грейка върху коремчето на детето с остра коремна болка и температура с мисълта, че всичко се дължи на консумацията на престояла храна, а на следващия ден се оказва, че болното има гангренозен апендицит.
Някои родители прибягват до лечение с антибиотици без лекарско назначение. При висока температура те дават на болното дете една таблетка или капсула от любимия антибиотик заедно с амидофена. Температурата на детето спада и родителите заключават, че антибиотикът е свършил някаква работа. Те обаче не знаят, че действието на антибиотиците започва едва след няколко часа и се изявява сигурно след 1-2 дни, така че от една таблетка нищо не могат да постигнат. Освен това засега няма антибиотик, който да е активен срещу всички инфекции. Всеки от тях има своето най-добро действие срещу определени микроорганизми. Когато лекарят предписва антибиотик, той се съобразява с естеството на заболяването и вероятния му причинител.
Не ви препоръчваме да започвате сами лечение с антибиотици. Не само защото може да дадете на болното неподходящ антибиотик, но което е по-важно, по този начин вие можете да замъглите проявите на започналото заболяване и да подведете лекаря. Освен това предварителното даване на антибиотик може да опорочи резултатите от изследванията за доказване причинителя на за-боляването.
Все още се случва, макар и рядко, да се прилагат вредни и опасни начини за лечение.
Изключително опасна процедура за новородените и малките кърмачета е поръсването им със сол, за да не миришели. Да не говорим за болката, която солта ще причини на бебето. В това можете сами да се уверите, като поръсите собствената си кожа на нежните места. Но солта предизвиква охлузване на епидермиса - повърхностния слой на кожата, с възможности за развитие на гнойна инфекция. Най-опасното обаче е друго: проникналата през кожата сол предизвиква тежка картина на отравяне.
В някои случаи при колики у новороденото и малкото бебе на коремчето се поставя непрана вълна и отгоре се прави компрес. Но непраната вълна е носител на много микроорганизми, понякога опасни, които могат да проникнат през още незаздравялата пъпна раничка. Желаното затопляне на коремчето може да се постигне с много по-невинни средства.
Срещу коликите у бебетата се дава прах от индийско орехче. То съдържа упойващи вещества, поради което не ви го препоръчваме.
На опасност излагат своите кърмачета майки, които правят разтривки със свинска мас с разтворени в нея 1-2 таблетки ацетизал или хинин. А детската кожа много лесно поглъща лекарства и отрови, поради което посочените дози са опасни за малкото дете.
Опасност крият и разтривките иа малкото бебе с ракия, а още повече компресите с ракия. Една чашка от 20-30 грама силна ракия съдържа смъртоносна доза алкохол за бебето. И ако то заспи след компреса с ракия, знайте, че е пияно, а не, че състоянието му се е подобрило.
Разтривките с камфоров спирт на малкото бебе освен опасността от спирта носят още една допълнителна опасност - камфората е силен възбудител на нервната система и може да предизвика гърчове.
Разтривките с газ предизвикват зачервяване на кожата, което всъщност е изгаряне от първа степен. А в някои случаи по нежната детска кожа се образуват даже и мехури. Затова никога не разтривайте децата с газ.
Върху цирей и други гнойници се поставят листа от жиловлек, за да изсмучел гнойта. Всъщност той играе роляте на загряващ компрес. Но какво е пълзяло по листата на живовлека преди това, майката не се пита. Много опасности крие и навикът да се изстискват циреи и гнойници, при което през разкъсаните кръвоносни съдове инфекцията може да се разнесе в целия организъм.
Няма да ви разказваме за всички необосновани и опасни начини на лечение. Само ще ви напомним - бъдете разумни. В днешно време, когато имате на разположение лекар през всяко време на денонощието, не се захващайте да лекувате своето дете сами, още повече със стари и опасни методи и средства.

Подобни статии

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Риби

Риби

От рибите, които отделят отровни вещества, четири вида обитават водите на Черно море и един вид — нашите крайдунавски и крайморски блата. ...

Остро Възпаление на жлъчния мехур (Остър Холецистит)

Остро Възпаление на жлъчния мехур (Остър Холецистит)

Острият холецистит представлява възпаление на стената на жлъчния мехур, което се предизвиква от попаднали в мехура през жлъчните пътища или ...

Възпаление на тестиса и неговия придатък (Орхит и Епидидимит)

Възпаление на тестиса и неговия придатък (Орхит и Епидидимит)

Възпалението на тестиса и неговия придатък (епидидим) може да бъде остро и хронично. Инфектирането идва или през пикочния канал, пикочния ме...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

4842

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия