Когато детето се оплаква от болка

Болката е често оплакване при детските заболявания. Нерядко и лекарят е затруднен при установяването на нейната истинска причина. През отделните периоди на детството болките се изявяват по различен начин.
Болката при новороденото и кърмачето най-често се изразява с безпокойство и продължителен плач, който трудно се успо-коява даже с даването на биберон. У новороденото и кърмачето често се наблюдава плач при пъпни (коремни) колики, които траят кратко. Най-често тези колики имат невинен характер, детето наддава добре и се развива правилно.
По-големите деца са вече в състояние да посочат месторазположението на своята болка (болки в ухото, коремна болка, главоболие, болки в крайниците и др.). Децата невинаги обаче могат с точност да определят мястото на болките и тяхната интензивност.

Коремни болки.

 

У децата те са много честа проява. Родителите в подобни случаи често се плашат от апендицит, но в 95 % от случаите причината за болката е друго заболяване.
Коремните болки най-често са свързани с нарушения в работата на разположените в коремната кухина органи (стомах, черва, черен дроб, жлъчка и др.). Не са редки обаче коремните болки при други заболявания (пневмония, ангина, астматичен бронхит, грип и др.).
При лекарския преглед родителите трябва да се погрижат да осигурят максимално спокойствие на детето, защото при плач за лекаря е много трудно добре да опипа корема. Важно задъл-жение на родителите до идването на лекаря е да разберат не само месторазположението на болката, но и нейните особености и придружаващите я други болестни прояви. В едни случаи болката се появява внезапно, а в други тя се засилва постепенно,
като може да показва промени в своя характер и сила (непрекъсната и засилваща се, краткотрайна, колеблива, присвиваща). Родителите трябва да се постараят да определят накъде се излъчва болката (към дясното рамо, към гръбначния стълб или към пикочния мехур). Важно е да се наблюдава дали болката се появява след употребата на някои храни, при промени в положението на тялото, при скачане и друсане, при дишане и кашляне.
Коремни колики («пъпни колики»), които наричат още физиологични коремни болки, могат по-рядко да се наблюдават и след кърмаческата възраст. Най-често не причиняват забележимо нарушение на детското здраве. Те обаче са честа проява у чувствителни и нервни деца, хранени неправилно. Честа причина за коремните болки са и конфликтите в семейството и училището, принудителното хранене, неподвижният начин на живот. У тези чувствителни деца има и други нервни прояви (не-мотивиран страх, тикове, неспокоен сън, капризен апетит, гризане на ноктите, трудно приспособяване към изискванията в училище и др.). Претоварването в училище и постоянният тормоз от страна на родителите за получаване на по-високи бележки също са чест повод за появата на коремни колики. Те обаче бързо изчезват по време на ваканция и се засилват при тръгване на училище и при трудни училищни занятия. Най-често коремните колики се разполагат в областта около пъпа или под «лъжичката». Обикновено имат присвиващ характер, показват непостоянство, появяват се главно през деня и крайно рядко нощем. Най-често са краткотрайни (2, 3, 5 минути) и по изключение може да траят 1-3 часа. Повтарят се понякога всеки ден, но може да се появяват 1-2 пъти през седмицата или през месеца. Характерно е, че болката рядко е силна и след нейното преминаване децата тичат и играят. При лекуването на тези колики трябва да се положат усилия за оздравяване на семейния и училищния климат и за създаване у детето на увереност и бодро настроение.
При острото възпаление на стомаха (остър гастрит), което е свързано с употребата на неподходяща или трудно смилаема храна, болките се съпровождат с влошаване на апетита, оригване, горчив вкус в устата, общо неразположение.
Хранителната алергия също може да се изяви с коремни бол-ки, оригване, повръщане, диария, подуване на корема и дори с главоболие. Понякога има кожен обрив и сърбеж. Проявите могат да настъпят наскоро след нахранване или дори няколко дни след това. Наблюдението върху храните, които довеждат до алергнчна непоносимост, е много ценно. Броят на тези храни е огромен, но едни от най-честите са консервирани меса и риби, белтък от яйце, мляко, ягоди, шоколад и др. Отстраняването в продължение на 1-2 месеца на подозираната храна и изчезването на болките подпомага изясняването естеството на хранителната алергия.
Ацетонемичното периодично повръщане, което е честа проява при нервни деца, може да се съпровожда със силни коремни болки.
Запекът, особено когато е упорит, също може да предизвика болки около пъпа или в лявата половина на корема. Болките се появяват внезапно, изчезват след изхождане и много напомнят коремните колики.
Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника се изявява с остри болки след нахранване или на гладно, които зачестяват пролет и есен. Срещат се по-често у деца, в семействата на които има болни от язвена болест. Наблюдението на тези деца и прила-гането на специални изследвания може със сигурност да установи заболяването.
При остър апендицит и при различни форми на чревна непро-ходимост се наблюдава силна коремна болка. При апендицит в началото коремните болки не са толкова силни, но постепенно се засилват. Започват около пъпа, продължават няколко часа и постепенно се преместват към долната дясна половина на корема. Температурата е умерено повишена. Най-често детето има запек, но в редки случаи може да се появи лека диария. Нерядко са налице 1-2 повръщания. Детето се стреми да лежи неподвижно, защото при движение коремната болка се засилва. Тя се засилва и при опит за свиване или опъване на десния крак. Преди идването на лекар, който единствен може да реши има ли или не апендицит, не слагайте топло на корема, не давайте очистително и храна. Избягвайте също така разтриването на корема.
Инвагинацията представлява своеобразна форма на заплитане на червата. При нея част от черво се вмъква в друга част подобно на полуобърнат пръст на ръкавица и постепенно се стига до чревна непроходимост. Това тежко заболяване е рядко и обикновено засяга децата от 4-месечна до 2-годишна възраст. При него коремните болки се появяват през интервали от няколко минути и постепенно се засилват. Между пристъпите детето може да изглежда спокойно и притихнало. По-късно се появява засилващо се повръщане, може да има изхождане на малко количество фекалии, но най-често такива липсват. При напредване на инвагинацията може да се стигне до изхождане на кръвениста материя и дори до показване на инвагинираното черво. При това заболяване е необходима спешна хирургична помощ.

Болки в ухото.

 

У децата това е честа проява. Болката в ухото е остра, децата плачат болезнено и продължително и са крайно неспокойни. Тези болки обикновено се появяват след заболяване на гърлото или на горните дихателни пътища. Майката лесно може да провери дали детето има ушна болка, ако леко притисне с пръст областта пред ушния канал. Ако при това натискане детето силно изплаква, съмнението за възпаление на средното ухо е голямо. Този въпрос най-добре ще се изясни от ушния лекар.

Главоболие

Главоболието у малките деца не се среща често. То се появява в хода на някои инфекциозни заболявания (грип, скарлатина, енцефалит, менингит и др.). Внезапната поява на силно главоболие, придружено с повишена температура, повръ-щане и поява на звездовидни синкави петна по кожата, налага спешно повикване на лекар.
Мигрената, която се среща у по-големите деца, протича със своеобразно главоболие. Без външен повод или след някакво напрежение (преумора, трудни задачи в училище, остри промени в климата и др.) при видимо добро общо състояние се появява силно главоболие, като болката е ограничена в половината на главата или в слепоочната област. Детето е напрегнато, ляга в леглото, не може да понася шум и светлина, а понякога се оплаква от световъртеж и святкане пред очите. В някои случаи главоболието се съпътства и с повръщане. След 8-10 часа, по-рядко след 1-2 денонощия, изведнъж главоболието изчезва, но през различни интервали от време отново се повтаря същият пристъп. Даването на ацетизал, аналгин и други обезболяващи лекарства може да намали главоболието, но съществува опасност за привикване към подобни лекарства. При мигрената често се открива наследствена предразположеност. Тя не довежда до намаляване на работоспособността на децата.

Болки в ставите и костите.

 

При малките деца не е така лесно да се разпознаят болките в ставите и костите. При правенето на инжекции на краката често децата за дълго време се оплакват от болки в крайниците.
Родителите трябва да следят дали има промени в стойката, походката, клякането и ставането от леглото, а също така дали се е появило намалено желание за тичане или накуцване с единия или другия крак. Необходимо е също така да се провери дали има болки и оток при опипване на отделни стави и на отделни части от тялото. Особен характер имат болките при остър ставен ревматизъм. Засегнатата става е подута и по-топла. С подуването на ставите се повишава температурата. При всяко съмнение за остър ставен ревматизъм е необходим съветът на лекар.

Коментари за Когато детето се оплаква от болка

  1. 1.

    ot izvestno vreme ,moeto momi4ence na 5,godini se oplakva ot bolki v korema .i temperaturata e 38,5

  2. 2.

    sinami e s decka cerebralna paraliza i s epilepsiya ima mnogo silna bolka v glavata 4ak pla4e toy e na 7 godini ne iska 6um iska samo da e tihi4ko neznam pri4inata kakvo e

Подобни статии

Наранявания и чужди тела в ушите

Наранявания и чужди тела в ушите

Нараняванията на ушната мида не са рядкост в детската възраст. Не трябва да се забравя, че ушната мида е изложена на различни травматични ув...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Наранявания на опорно-двигателния апарат

Наранявания на опорно-двигателния апарат

СЧУПВАНЕ Счупването представлява частично или пълно нарушение целостта на някоя кост, предизвикано от бързо действуваща сила. От значение...

Хронично възпаление на сливиците

Хронично възпаление на сливиците

Хроничното възпаление на сливиците (хроничният тонзилит) трябва да се разглежда като едно постоянно гнойно огнище (фокус), от което в органи...

Болки в корема

Болки в корема

Коремната болка е най-често срещаната болка при вътрешни заболявания. И това е лесно обяснимо. В тази област са разположени много органи, ко...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

16287

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия