Какво е Пауловния (Paulownia) - Разсадници Елит

Какво е Пауловния (Paulownia) - Разсадници Елит

Какво е Пауловния (Paulownia) - www.пауловния.com

Пауловнията (Paulownia),(сем. Scrophulariaceae) включва няколко бързорастящи видa с ценна дървесина - P. elongata, P. tomentosa, P. fortuneii, P. australis, P. fargesii, P. albiphloea, P. catalpifolia, P. taiwaniana и P. kawakamii. Видовете произхождат от Югоизточен Китай, където се отглеждат в продължение на векове (3000 години).Най-застъпени са Paulownia tomentosa, Paulownia elongata.
Пауловнията е широколистно,бързорастящо дърво използвано най-вече за добив на дървесина. За 8-9 години дървото достигат до 13-15 м височина,а стъблото - диаметър 30-35 см.
Кората на пауловнията е от сиво-кафяв до тъмно кафяв цвят. Те е тънка, редувана от глатка с леко грапава повърхност.
Листата на пауловнията са големи, с овална до широко-сърцевидна форма с размери от 70-80 см. (понякога до 1 метър) в диаметър,приличащи на "слонски уши".Буйни и екзотични листа осигуряващи плътна и прохладна сянка.Младите листа са леко мъхести, както от горната така и от долната страна,а по-старите само отдолу.При младите дървета листата са с дълги дръжки и назъбени краища. Листа на по-старите дървета са по-малки, с гладки или вълнообразни ръбове.
Цветовете на пауловнията се появяват преди листата и цъвтежа продължава 6-8 седмици.В началото на пролетта-април и май дърветата цъвтят с брилянтен бледо виолетов цвят, които приличат на каскадните орхидеи и лавандулата. Цветовете са с приятен аромат.Дръвчетата от пауловния в този период са изключително красиви.
Плодът на пауловнията е зелена капсула,яйцевидна, заострена 3-4 см дълъга и 2.5 см в диаметър.Разделена на четири отделения,които могат да съдържат около 2000 семена.Едно голямо дърво може да произведе до 20 милиона семена на година.Семената са малки, плоски, крилати тежащи около 0,17 мг.Капсулите узряват през есента - септември и октомври,изсъхват,покафеняват и остават прикрепени на дървото през цяла зима.

Пауловнията е едно от най-бързо растящите дръвчета. Тя може да нарасне до 4 метра още на първата година след садене при добро отглеждане! Като зряло дърво достига до 15-20 метра.
Диаметърът на ствола може да достигне 1.2 m.
С успех може да се отглежда както и в равнини,така и полупланински или планински райони.
Практически нищо от дървото пауловния не се изхвърля.Използва се както ствола за дървесина,така и листата,и цветовете.
-Заради изящният си вид, дървото е подходящо за декорация на паркове дворове и градини.
-Красивите цветове са и медоносни.Медът от пауловнията многократно превазхожда акациевия.Особено полезен е при проблеми с белите дробове, храносмилателната система и горните дихателни пътища.Цветовете се използват и в парфюмерията.
-Листата на пауловнията се използват като фураж за животни.Листът съдържа 18-20% протеин и имат високо съдържание на азот.Използва се също и за направата на чай.
-Най цената суровина от пауловнията е дървесината.От 1 дърво на 7-8 година може да се добие до 1 м3 дървен материал с мн.добро качество.Използав се за направата на мебели,врати, корнизи,музикални инструменти, сглобяеми къщи, хартия,венециански щори, платна, биогориво. Използва се още в самолетостроенето, морско строителство, автомобилостроенето и мн.др.
-Дървесината получена от пауловнията е много лека-почти 1/3 от теглото на дъба и 1/2 от теглото на бор.
Здравината и липсата на дефекти я прави предпочитана пред много други.Тя е жилава и устойчива угъване и усукване.Не се напуква при сушене и пробиване.
Трудно апсорбира вода - устойчива на гниене.
Притежава много добри топло и шумоизолационни качества.
Сушенето е лесно-за 40-60 дни при обикновенни условия,в пещ за 24 до 48 часа.
Не случайно е наречено Дървото на бъдещето.

Имайки впредвид идеалните условия за отглеждането му,:
1. Добре дренирани почви песъчливи почви
2. рН на почвата от 05 до 08
3. Сравнително богати на хранителни вещества почви
4. Валежи от 500 мм до 2000 мм
5. Темперетури от минус 22–25°С до +45°C.
6. Надморска височина до 1200-1300 метра
можем да кажем че нашата стране е идеално място за отглеждането на дървото пауловния.

============================
Разсадници ЕЛИТ
https://www.пауловния.com
e-mail: razsadnik_elit@abv.bg
Gsm:0898 592660 , Tel:0745 61974

Подобни статии

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia)

Овощен разсадник ЕЛИТ - www.пауловния.com - При създаване на насаждение (плантация) от Пауловния (Paulownia) трябва да се вземат в предвит н...

Размножаване на Пауловния (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТ

Размножаване на Пауловния (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТ

Размножаване на ПауловнияПауловнията може да се размножава от семена,коренови резници,зрели резници и тъканни култури - Ин витро. Дървета от...

Предназначение на Пауловнията - Разсадник ЕЛИТ

Предназначение на Пауловнията - Разсадник ЕЛИТ

Предназначение на Пауловнията - www.пауловния.comПауловнията е едно от най-бързорастящи дървета в света,на което всяка една част се използва...

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадник ЕЛИТ

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадник ЕЛИТ

Засаждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници ЕЛИТЗасаждането на Пауловнията не се отличава съществено от засаждането на другите видове ...

Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници Елит

Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - Разсадници Елит

Отглеждане на Пауловнията (Paulownia) - www.пауловния.com Пауловнията е дърво растящо и добре развиващо се при различни условия. Те растат в...

Овощен Разсадник Елит

Овощен Разсадник Елит

22 публикации

Публикувано
Публикувано

14.09.2011

Обновено
Обновено

17.10.2012

Прочетено
Прочетено

3832

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия