Импрегниране на текстилни изделия против дъжд

Рецепта № 411. Импрегниране на памучни тъкани и плат за палатки
Памучни тъкани, плат за палатки и изтрити палатки се им-прегнират, като се потопят в топъл разтвор, съдържащ 20 г настърган сух сапун за пране в 1 л дъждовна или омекотена вода и се оставят да престоят в него 15 - 20 мин. След това се изваждат от разтвора и се оставят да се отцедят, без да изсъхват напълно. Още влажни изделията се потапят в друг топъл разтвор, съдържащ 50 г алуминиев ацетат в 1 л вода. След 15 - 20 мин. се изваждат, оставят се да се отцедят и още влажни се изглаждат с гореща ютия.
Забележка. Вместо разтвор от алуминиев ацетат, може да се употреби разтвор от 90 г обикновена стипца в 1 л вода.

Рецепта № 412. Непромокаеми вълнени материи
Материята се държи изцяло потопена в продъжение на 24 часа в хладък разтвор на калциев ацетат с гъстота (плътност) 5°Be (6 г калциев ацетат в 94 см3 вода). След това се изцежда, суши се в много затоплена стая или с топъл въздух и наново се потапя в сапунен разтвор (5 г сапун в 100 см3 мека или дестилирана вода). Изцежда се и се суши при 40°С. Накрая още веднъж се потапя в първия разтвор, изцежда се и се суши.

Рецепта № 413. Импрегниране на раници и чанти
Изделията се потапят или се поливат равномерно с разтвор, приготвен от 500 г млечен казеин, 1,5 л вода и 12 г суха гасена вар, към които е прибавен разтвор от 25 г сапун в 3 л мека вода. Количеството на течността, просмукана в изделието, трябва да бъде такова, че тя да не капе от него. След като се изсуши, изделието се потапя в 50 - 60% -ен разтвор от алуминиев ацетат (50 - 60 г в 100 см3 мека вода). Накрая се потапя в почти кипяща вода и се суши на топло.

Рецепта № 414. Импрегниране на плат за палатки
Приготвя се смес от 1 кг размит в топла вода туткал и 1 кг ЧИСТ сапун (от свинска мас) в 10 л кипяща вода. Прибавя се 1,5 кг обикновена стипца. След като добре разбърканата смес се охлади
до около 30°С, тъканта старателно се пропива с нея (най-добре с лейка), като се внимава да проникне изцяло в порите й. Накрая се потапя в студена вода и без да се извива, се суши на открито.

Рецепта № 415. Импрегниране на хартия (I)
Хартията се намазва от двете страни с мека четка или се пре-карва през разтвор от 10 г желатин, 10 г глицерин и 40 г дестилирана вода. След като се изсуши, хартията се прекарва през 10% -ен разтвор на формалин.

Рецепта № 416. Импрегниране на хартия (II)
Хартията се намазва само от едната страна с разтвор от 7,5 г магнезиев хлорид и 25 г разтвор от течна глкиюза с плътност 23 - 30°Be, след което бавно се изсушава.

Рецепта № 417. Импрегниране на тъкани против гниене
Предварително намокреното и добре изцедено изделие се потапя в затоплен до 45 - 50°С разтвор от 12 г меден сулфат (син камък), 5 г 35% -ен формалинов разтвор, 0,5 г салицилова киселина и 1 л мека или дъждовна вода. След като престои потопено 10 - 20 мин., изделието се изважда и се суши на закрито проветриво място, без да се изплаква и извива. То може да се глади със слабо затоплена ютия до 60 - 70°С (ръката едва да понася топлината).

Импрегниране на покривала, палатки и др. против огън

Рецепта № 418. Импрегниране на тъкани
Тъканите се напояват в продължение на 30 мин. с разтвор от 8,5кг алуминиев сулфат, 2,5 кг амониев хлорид (нишадър), 3 кг борна киселина, 1,75 кг боракс и 2 кг нишесте в 100 л мека или дъждовна вода. Изваждат се и без да се извиват, се сушат на прохладно място. След като изсъхнат, не се гладят.

Рецепта № 419. Импрегниране на текстилни изделия (I)
Изделията се пропиват с разтвор от 1 кг алуминиева стипца и 1 кг амониев сулфат (употребява се като изкуствен тор) в 20 л или дъждовна вода. Дообработват се, както е описано в по-горната рецепта.

Рецепта № 420. Импрегниране на текстилни изделия (II) Изделията най-напред се пропиват с разтвор от 1,5 кг боракс
в 5 л вода. След като престоят в него около 30 мин., без да се извиват, се потапят в разтвор от 1 кг натриев сулфат (глауберова сол) в 5 л вода. Дообработват се по начина, описан в рецепта № 418.

Рецепта № 421. Непромокаеми коркови тапи
Корковите тапи могат да се направят непромокаеми и устойчиви на кисели разтвори, като се потопят в продължение на 4 - 5 часа в затоплен до 45°С разтвор от 15 г желатин, 26 г глицерин и 500 см3 дестилирана вода. След като изсъхнат, тапите се потапят в хладка смес от 2 тегловни части вазелин и 7 тегловни части течен парафин.
Тапите стават непромокаеми и след потапянето им в първия разтвор, ако към него се прибави малко амониев бихромат (червено-оранжеви кристали). След това трябва да се държат известно време изложени на слънце. При тези условия повърхността им се покрива с непромокаем пласт от желатин и бихромат.

Пасти за намазване на ски

Пастите за ски запазват последните от бързо износване и улесняват управлението им.
а. Паста, използваща се при температура над 0°С:
130 г парафин и 10 г колофон се стапят на водна баня поотделно, след това се смесват и при бъркане към тях се прибавя 60 г графит на прах. Сместа се излива в кутии или в стъклени бурканчета.
б. Паста, използваща се при дълго бягане при температура над 0°С:
80 г парафин, 16 г пчелен восък и 4 г ланолин се загряват на водна баня при бъркане, докато се получи еднородна смес. След като позастине, сместа се излива в кутии или в бурканчета,
в. Паста, използваща се при температура над 0°С:
70 г парафин, 15 г колофон и 1 г асфалт се стапят на водна баня и при бъркане към сместа се прибавят 5 г графит на прах.
г. Паста, използваща се при температура под 0°С:
60 г парафин, 15 г колофон и 5 г асфалт се нагряват в съд на водна баня и към получената смес при бъркане се прибавят 5 г фино стрит графит. Топлата смес се излива в кутии или бурканчета.

Коментари за Импрегниране на текстилни изделия против дъжд

  1. 1.

    Сърдечни благодарности за авторите на сайта!!!

    Искам да ползвам рецептите, вместо купешките химии.
    Ще ми каже ли някой къде да намеря стипца, туткал и млечен казеин?

  2. 2.

    Моля допълнете сайта - Как да проверя дали платът,който искам да импрегнирам е памучен?
    Гледах по телевизията, че може да се импрегнира с лак на водна основа.
    Вашият сайт е полезен и аз ще се опитам да приложа някоя рецепта,ако успея да намеря съставките.
    Ако се получи добре - ще Ви информирам.
    Благодаря.

Подобни статии

Грижи за якета и анораци

Грижи за якета и анораци

Якетата и анораците се перат в средно силен перилен разтвор от препарати за фино пране, изплакват се и се оставят да съхнат на проветриво мя...

Общи изисквания за запазване на дрехите

Общи изисквания за запазване на дрехите

Подреждането на дрехите в гардероба трябва да се подчинява на известен ред. Те не бива да се държат плътно притиснати едни до други, за да н...

Пране на текстилни изделия от синтетични влакна

Пране на текстилни изделия от синтетични влакна

При прането на текстилни изделия от синтетични влакна трябва да се има предвид следното.Синтетичните материи имат способността силно дa поем...

Пране на текстилни изделия от изкуствени коприни

Пране на текстилни изделия от изкуствени коприни

При пране на изделия от вискоза и медно-амонячна коприна трябва да се избягват търкането, мачкането, силното извиване, а също и висока темпе...

Пране на вълнени текстилни изделия

Пране на вълнени текстилни изделия

Поради чувствителността им към алкални вещества (сапунен разтвор, сода, сапун, съдържащи сода препарати и др.) вълнените материи се перат пр...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

08.03.2009

Прочетено
Прочетено

14489

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия