Изменения на езика

Измененията на езика нерядко биват вродени състояния — например т. нар. географски език (със своеобразни петна, напомнящи острови на географска карта), скротален език (с дълбоко нарязана повърхност) и др. По-важни са придобитите изменения на езика, тъй като те са често ранна изява на редица вътрешни заболявания. Твърде честа находка е сухият език. Той се наблюдава при остри инфекции, повишена температура, загуба на течности (изобилни диарии и повръщане) и бъбречна недостатъчност. Облагането на езика може да бъде различно изявено — от тънка млечна пелена до дебела, трудно отстранима мръснокафява покривка. Често то е свързано с неприятна миризма от устата. В някои случаи може да се наблюдават изменения в цвета на езика. Познат е напр. малиновият език при скарлатината. Зачервяване и изглаждане на езика (лъскав, лакиран език) се наблюдава при недоимък на витамини от групата В, при пелагра, злокачествено малокръвие, недоимък на желязо, хронични диарии, употреба на антибиотици и сулфонамиди. Изглаждането на езика обикновено се съпровожда с нарушение на вкуса и неприятно парене. Уголемен език, който понякога едва се побира в устата и е с характерни отпечатъци от зъбите по ръбовете, се наблюдава при хроничен гастрит, употреба на медикаменти (напр. някои противоепилептични средства) и най-често при микседем (намалена или липсваща функция на щитовидната жлеза). В някои случаи върху езика се образуват единични или множествени силно болезнени язвички с характерно зачервени краища. У много болни измененията на езика се съчетават с изменения по лигавата ципа на устата и венците. Поради честотата и значението на измененията на езика те се описват отделно при заболяване на храносмилателната система. Отдавна се знае, че езикът е огледало на стомаха. При остър гастрит често се наблюдава обложен език, лош вкус и дъх в устата. Обикновено при хроничен гастрит езикът е различно обложен, но може да бъде изгладен, сух и зачервен. Плътно, зловонно облагане на езика се наблюдава при рак на стомаха и при стеснение на пилора на стомаха. У много болни след резекция на стомаха езикът се атрофира, изглажда и зачервява. При заболявания на червата, протичащи с диария, често се наблюдава обложен и сух език; не са редки обаче и случаите с изглаждане, зачервяване и атрофия на езика. При запек езикът се облага с лек белезникав налеп, който е най-силно изявен в средата на езика. Страничните части са свободни и зачервени. Отдавна е познат т. нар. чернодробен език. Той се наблюдава при някои хронични чернодробни заболявания — най-често при чернодробна цироза. Езикът е зачервен, изгладен, намален по обем.

Коментари за Изменения на езика

  1. 1.

    Притеснявам се, че по езика ми има някакви черно-кафяви петна по езика. Можете ли да ми обясните на какво се дължат, някаква болест ли е или нещо безобидно?

  2. 2.

    Имам същия проблем като Екатерина.
    Днес бях на лекар по друг въпрос и той ме пита защо ми е такъв езика. Не сй.ъм забелязала и нямам представа. Четох, че това се случва при заболявания на храносмилателния тракт, но никога не съм имала такива проблеми. На какво друго може да се дължи?
    Ще съм благодарна, ако някой ми отговори.

  3. 3.

    От близо година и половина езикът ми се нацепи и е доста болезнен. От няколко месеца вече се събуждам и с плътна бяла "пелена" по него. Говориха ми за липса на вит.С, за анемия, за таласемия, за анти-тела. Сега откриха някаква гъбичка Мораксела, но мисля, че тя се появи вторично. Вече се пощурих, а ме боли от всичко - няма значение за ядене или пиене, дори когато паля цигара. Помощ - моля!

  4. 4.

    езикът ми е с петна големи колкото 50ст иамма дже петна скрижат се и из1езват на какео се дълйи това много ме дразнят и събят 4ержени са накрая имат бяло?много ще съм ви благодарна ако ми дадете съвет:)

  5. 5.

    Ako problemat e v stomaxa vzemete si probiotik ili pone ASIDOFYLYS I BIFIDYS TOVA SA 2 BAKTERII POLEZNI EDNATA ASIDOFYLYS E BAKTERIYATA Z ZAKVASKA NA KISELOTO MLYAKO >OPITAI GARGARI SAS ENIOVCHE-BILKA

  6. 6.

    от известно време много ме боли езика.в средата е червен в краищата е бял,боли ме от всичко каквото ям и пия.помогнете ми.

  7. 7.

    имам черно петно на езика чуствам го като налеп но горния слой е като изгорен от желязо и се едно е опарен с гореща супа
    имам усещането на заседнала храчка в гърлото която често ме кара да кашлям
    имали място за сериозни притеснения

  8. 8.

    ot ok.2 meseca sam sas silno za4erven vav sredata ezik pari gor4i i koeto e po loso boli i e podut nqmam vkus vav ustata ne moga da qm presahva mi ustata opitah kakvi li ne lekarstva i mazila,ispisani ot lekari no ne mi minava molq pomognete

  9. 9.

    хейй хора.. моят език има някакви големи дълбоки черти.. сякаш някой го е нарязал с нож... ;x.. дори по целият ми езикк имаа мехурчета.. и много често.. по върха на езика.. имам някакви бели петна... а вече и по върха там дето са чертите ме боли каквото и да ям.. езика ми изглежда ужасно.. но не това се притеснявам.. а защо изглежда така... ?? :( моля ви помогнете ми

  10. 10.

    moq ezi polu4i 4ernozeleni petna! 4etoh po forumi i ne6tata ne sa dobre,pone taka razbrah!utre 6te hodq na doktor!

  11. 11.

    moq ezik e nacepen i pokrin s beli kato ivici
    imam 4ystvo na parene na varha na ezika

  12. 12.

    Моля за помощ на върха на езика имам изразтък колкото
    грахово зърно.

  13. 13.

    езикат ми е нацепен и ми тръпне и щипе като ям и ми изсъхва като спя какво ми е моля одговорете ми

  14. 14.

    ako ezikat vi e nacepen i vi bolli napravete si izsledvanie moge da imate diabet.

  15. 15.

    Здравейте. Бих искала съвет от някой специалист.Още от малка майка ми е казвала че езикът ми е особен,някакъв релефен или географски незнам точно.Напоследък ми прави впечетление че при хранене се зачервява отпред и се усеща нещо като парене и зачервяване.Дали е възможно това да се случва от смесване на кисело,сладко и солено едновременно?Това състояние трае извесно време и се успокоява до следващото хранене.Когато консумирам например пържени картофи,домати,сирене.Странна работа а когато ям семки нищо ми няма.Ако някой може да ме консултира моля да го направи.Но аз за всеки случай мисля да се обърна и към личната си лекарка,без да си поставям сам диагнози от четене по интернет.Благодаря

  16. 16.

    vsaka hrana me drazni po ezika pari i drugi pomognete

  17. 17.

    Може би няма чувствителност за солено.Може да е засегнат нерв-Булбарния нерв/който инервира езика/,фациалиса-7-ми черепно-мозъчен нерв/ може да са възпалени слюнните жлези.При възпаление в устната кухина ,в частност на езика,в резултат на друго възпаление, се настаняват всякакви микроорганизми.Така,че не борете микроорганизмите,а първо спрете възпалението.Пробвайте да пиете противовъзпалителни и витамини от група Б.Жабуркайте се със смрадлика.Облекчава възпалението.За възпаление на слюнните жлези си направете сцинтиграфия напр. при д-р Палашев в Свети Иван Рилски-София.Прави се и по здр. каса с направл от л. лекар.За черепно-мозъчните нерви-направете консултация и изследвания напр. в неврологията на 4-ти км..За езика правят един тест за чувствителност с накапване на солен разтвор.
    Черепно -мозъчните нерви се възпаляват вследствие инфекции в областта на главата.После може да се изпие антибиотик,който преминава мозъчната бариера-като Зинат напр.
    За хората с налепи и петна по езика-да се обърнат към кожен лекар задължително и стоматолог-алерголог междувременно.Дано съм ви полезна.Преди 10 год.доста се измъчих , прочетох и направих.Дано...никога повече.

  18. 18.

    ot edna godina imam parene na ezika kakvo li nepravih do sega nishto molia ako niakoi znae neshto efikasno neka mi napishe

  19. 19.

    Всички тези неща които ги изброихте че имате се МАХАТ ! Махат се като ядете ябълки и пиете чай в продължение на 15-20 дена. Не яжте късно вечерта и се движете повече.И най-важното не трябва да мразите никой защото се отбелязва на езика.. :)

  20. 20.

    Отговарям на Жулиета, коментар № 18.
    Аз също от 1 година се боря с парене на езика. Направних си много изследвания, изхарчих много средства,без резултат. Преводачка съм и съм изчела много чуждестранни материали. Ако това е така наречения Синдром на парещата уста, по цял свят пише, че засега не се лекува. Не се хабете да ходите на изследвания в Стомато-логичния факултет. Нищо не направиха.
    Засега ми помага само едно недобро лекарство - ривотрил. НЯМАМ ИЗБОР. Прочетох от един испански лекар, който самият страда от такова заболяване, че си слага хапче, от 0,5 мг, аз си слагам половинка и го разтваря на езика. веднага облегчава. Денем. Нощем го приемам вътрешно. Консултирайте се с невролог или психиатър, защото лекарството е със зелена рецепта.
    Другото нещо, което сами си открих е, е смучене на валидол по 2-3 хапчета - безвреден е. В момента си правя процедури с лазер, ако имам подобрение, ще Ви кажа. Ако желаете, обадете ми се лично на boykadi@yahoo.com.
    Ще се радвам на обмяна на опит.

  21. 21.

    BOBI, tova s Rivotrila e mnogo pogreshno. Ot nego pochti nqma otkazvane, piq go veche godini. Pri men rivotrila e izpisan za drugo zabolqvane, no zavisimostta, koqto se razviva e ujasqvashta. Bezumie e da se pie rivotril za problem s ezika. Ot skoro i az stradam ot parene, zachervqvane na ezika. I nezavisimo che si piq Rivotril-a ne se maha useshtaneto. S dve dumi, posta mi e svyrzan s tova, da ne davate tolkova greshni syveti na horata ot foruma. Rivotrila skapva vsichko- psihika, cheren drob i t.n.

  22. 22.

    ot nqkolko meseza imam ot strani na ezika neshto kato ranicka malka no ot vreme na vreme me boli ot 4 ili 5 meseza e

  23. 23.

    От доста време чувствам топлота в езика. И днес го разгледах по обстойно. И видях, че от двата края на езика по към гърлото има нещо, което не знам как да го определя. Не са ранички, не са и афти, защото те болят. Не мога да го видя хубаво. Някой има ли подобно нещо. stoxi - твоето какво е? Къде се намира точно и на цвят какво е?

  24. 24.

    Ami nqkakva malka zepka i e boleznena . Namira se otsrani na ezika.

  25. 25.

    Blizo dve godini na ezika imam v sredata edno goliamo tamno kafiavo petno, ima mah i oseham leko parene,po4ti ne se osehta pareneto.Opitah s 4etkata za zabi mnogo pat da iz4istvam maha,kogato vnimatelno s obratnoto na 4etkata go iz4istvah izlizahe kato vlakanca.Za izvesno vreme iz4ezna ne misla 4e e ot i4istvaneto s 4etkata,pieh mnogo priasno mliako misla 4e e ot tova.No ot izvesno vreme pak mi izleza tova petno behe po malko i na vatre kam garloto seka e pove4e po4ti na celia ezik v sredata,otpred pred petnoto ezika mi e 4erven i bial nehto kato kogato pieh mliako i ezika ti pobele e.Mojeli niakoi dami obiasni tova na kakvo se dalji ili kam kakav lekar da se orentiram i kakvo moga da napravia v slu4aia.V na4aloto kogato mi izleze za parvi pat hodih pri li4nia mi lekar za konsultacia i mi kaza 4e nemoje dami kaje na kakvo se dalji tova,sled tova nesam hodila na lekar.Molia niakoi ako moje da mi obiasni ili da mi dade savet neka mi pihe Nadezhda1980@avb.bg\fecebuk-Nadejda Surdjiiska.BLAGODARIA PREDVARITELNO.

  26. 26.

    Подут език в лявата половина,на какво се дължи това?JP-то каза че е локално възпаление и да правя гаргара със смрадлика.Сега почти спадна ,но все още го усещам .На какво се дължи?

  27. 27.

    Във връзка с употребата на Ривотрила при парене на езика, което е на неврологична основа, бих добавила, че това е единственият начин да оживееш от нетърпимото парене, количеството е малко,
    0,5 мг, разделено на два приема. Правих го около 3 години и когато реших да спра нощната доза, имах много притеснения, че няма да мога а заспя, но си спах нормално още първата вечер. ТАКА ЧЕ НЕ СЪМ РАЗВИЛА ЗАВИСИМОСТ. Друг е въпросът, че паренето отново стана много силно и трябваше след 10 дни отново да си вземам дозата отново. Зависимостта не е психическа, а на нервните рецептори, така си мисля. Действа като аналгин.

  28. 28.

    споделям мнението,че в денталната хирургия на вми само ми взеха парите и нищо не ми откриха

  29. 29.

    взеха ми шетотин лв. в денталната хирургия и никакъв резулта.

  30. 30.

    Здравейте! Два пъти лежа в болница с надути лимфни възли в областта на сливицити и език, който е истинско чудо. Целият е нацепен, червен, получават се рани. Алено червен е, жива рана! Нито мога да ям, нито да пия вода.Лекуват ме с антибиотик, след около 5 -6 дни се оправям. След 10 мес. същото се повтори. Нямам проблеми със стомаха и щитовидната железа. Помогнете, на какъв доктор да отида?

Подобни статии

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Важни Симптоми - Припадък

Важни Симптоми - Припадък

Припадъкът е състояние, при което организмът изпада във внезапно временно изключване функцията на кората на главния мозък. По външните си пр...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

Промени в храната на бебето

Промени в храната на бебето

Лекарят, който се грижи за вашето бебе и познава неговата храносмилатела система, е този, който трябва да ви посъветва относно тези изменени...

Алкохолни увреждания на нервната система - Хронична алкохолна енцефалопатия

Алкохолни увреждания на нервната система - Хронична алкохолна енцефалопатия

Наблюдава се най-ясно в третия стадий на алкохолизма, но започва своето развитие още през първия стадий. През първия стадий хроничната алкох...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

23.05.2008

Обновено
Обновено

23.05.2008

Прочетено
Прочетено

47174

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия