Групи Външни Настилки

Външните подови настилки, най-общо се подреждат в две основни групи. Такива за промишлено приложение и декоративни. Основно изискване и към двата типа настилки е да са устойчиви на външни влияния, т.е. да са светлоустойчиви, влагоустойчиви, устойчиви на температурни колебания и др.

Тъй като приложението на промишлените външни настилки е свързано с огромни натоварвания, най-вече на натиск и удар, те трябва да притежават изключителна здравина и устойчивост. Затова, за тази цел се прилагат стандартите армирани бетони, цимент, асфалт и т.н.

Физикомеханичните изисквания към декоративните външни подови настилки не са толкова високи, но въпреки това те трябва да притежават някои основни характеристики, като освен гореизброените, те трябва да са дълготрайни и да не изменят първоначалните си форми и размери и да запазват визията си с времето.

Сред най-големите групи са тези от естествен камък – мрамор, варовик и т.н. Те са стабилни във времето, но изискват специални нивелации и фуги при монтажа, като също така рядко се получава повтаряемост на камъка.

Теракотата и гранитогреса влизат в друга голяма група външни настилки. Те предоставят много цветове и вариянти, но един от проблемите при тях е, че често се пукат при рязка смяна на температурата. Друг недостатък е, че изискват специални фугиращи смеси, за да се компенсират топлинните разширения и това води до оскъпяване на настилката.

Една отделна и много популярна група външни подови настилки са тези от естествена дървесина. Към тях спадат тикова дървесина, листвениците и други скъпи екзотични дървесини. Този тип настилки носят усещане на натуралното и естествения уют, но тяхната поддръжка е доста трудоемка. Естествената дървесина поема влага и не е стабилизирана на ултравиолетови лъчения. За тази цел е нужно да се третира с минерални масла, безири или лакове, които след време надхвърлят стойността на самия материал.

В последните години все по-голямо приложение за външни подови настилки намират настилките от т.нар. дървонапълнени полимерни композити. В България този тип настилки се произвеждат под търговското име DARVOLEX. DARVOLEX представлява смес от дървесни фибри и термопластичен полимер, който е допълнително стабилизиран с различни добавки, подобряващи неговото поведение на външни влияния. DARVOLEX-D е система за външна подова настилка, конструирана от основен профил, подложна скара и необходимите сглабящи елементи. От една страна DARVOLEX отговаря на всички изисквания за външни подови настилки като здравина, атмосферо- и водо-устойчивост, светлинна стабилност и пр. От друга страна носи визията и усещането на естествената дървесина. За разлика от познатата тикова дървесина и аналогичните екзотични дървесини DARVOLEX не изисква никаква поддръжка, третиране с масла или лакове. Така неговата цена се запазва константна във времето, а измиването с вода и четка са напълно достатъчни, за да се запази неговия първоначален вид.

Коментари за Групи Външни Настилки

  1. 1.

    не съм съгласен с материала,малко тенденциозно в полза на изкуствено създадените настилки/нямам нищо против дърволекс/ и производни настилки но освен че е доста скъпа настилка на 4 тата година пигмента им изсветлява чуствително и започва да се рон от ув лъчите.разлика прави само рехау- впц -декинга-/така се казват тес настилки като че ли /а отностно подръжката на естествените настилки която надхвърля себестойноста им е несериозно моля.като за край на коментара ми ще кажа ,че всяка от двата типа настилки има своите преимущества и недостатъци хубаво е да сме по-изчерпателни когато пишем такива неща.иначе си е обикновен популизъм или слабо познаване на материята ,и в двата случая не еприятно .поздрави и с най-добри чуства .
    Б.Миланов

Подобни статии

Важни Симптоми - Припадък

Важни Симптоми - Припадък

Припадъкът е състояние, при което организмът изпада във внезапно временно изключване функцията на кората на главния мозък. По външните си пр...

Късна училищна възраст

Късна училищна възраст

Късната училищна възраст обхваща периода от 11 до 14 години. През тези години се извършва коренно преустройство на организма. Детето навлиза...

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Детето и движението Какво ви се е родило? Момиченце ли? Е, смятайте, че ви е потръгнало. Все пак с момиченце е по-лесно, има по-малко грижи...

КАК ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА ДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

КАК ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ВЕЩЕСТВА ДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Казано най-общо, като лекарствено, или фармакологично, се окачествява онова действие, което различните вещества (от химичен или растителен п...

Левкози, Левкемии (научна версия)

Левкози, Левкемии (научна версия)

Левкози, Левкемии, Оостра властна левкоза. Представляват група злокачествени кръвни заболявания с непрекъснато разрастване на белите кръ...

Иван Славков

Иван Славков

1 публикации

Публикувано
Публикувано

03.08.2009

Обновено
Обновено

03.08.2009

Прочетено
Прочетено

6694

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия