Грижи за ръкавиците

Плетените ръкавици се изпират в хладка сапунена вода или в разтвoр на перилен препарат за фино пране. Изплакват се добре, като към последната вода се прибавят 1-2 супени лъжици оцет. Изпраните ръкавици се сушат върху суха кърпа. Полуизсъхнали, се поставят на ръцете, за да получат първоначалната си форма. След това се гладят под кърпа със слабо нагрята ютия.
По същия начин се перат и копринените ръкавици.
Вълнените ръкавици се перат в хладък сапунен разтвор или в разтвор от перилен препарат, изплакват се няколко пъти с хладка вода, подсушават се между сухи кърпи и се оставят да доизсъхнат пак върху кърпа.
Кожените ръкавици от материал, който може да се пере (велур), се перат двукратно в сапунен разтвор, оставят се да се изцедят и без да се плакнат, се поставят на калъпи докато полуизсъхнат. След това се изпъват и се оставят на не много топло място, докато изсъхнат напълно.

(Ръкавиците не трябва да се изплакват с чиста вода, тъй като останалият по тях сапун поддържа кожата мека и еластична).
Ръкавиците от гласе (мека кожа) се почистват, като се поставят на дървен калъп или се напълват плътно с памук и всеки пръст поотделно се изчиства с разтвор от бензинов. Измърсените места се почистват чрез триене с рядка кашица от цинквайс и спирт. След това ръкавиците се прекарват през бензин, налят в тавичка или друг подходящ съд. Тъй като при това третиране кожата ще загуби част от мазнината си, ръкавиците трябва да се прекарват още веднъж през същата бензинова баня, но след като в нея се прибавят на 1 л бензин 2-5 г чист вазелин.

Рецепта № 55. Почистване на светли ръкавици от гласе
Бели или светли ръкавици от гласе се натриват с кашица от магнезиев карбонат и бензин и се намачкват. След изпаряването на бензина ръкавиците се поставят върху суха кърпа и белият прах от магнезиев карбонат се изтупва. Доизсушават се на калъп.
Вместо бензин, който е лесно запалим, може да се употреби тетрахлорметан, който не гори.
• Почистените ръкавици от гласе придобиват хубав приятен гланц, ако се натрият леко с талк.
• Втвърдените кожени ръкавици се намазват леко с рициново масло. Могат също да се потопят в сапунен разтвор, към който е прибавено малко слънчогледово масло (олио). Разтворът най-напред се кипва и се употребява след охлаждането му. Ръкавиците не се плакнат с вода.
• Мокрите от изпотяване ръкавици от кожа трябва да се по-чистят веднага, тъй като от действието на потта стават твърди и се начупват.
• Много тесните кожени ръкавици се завиват за няколко минути във влажна кърпа, след това се поставят на ръцете или на калъп, след което се оставят да изсъхнат.
• Кожените и гумените ръкавици се поставят лесно на ръцете, ако отвътре се посипят с малко талк. След употреба ръкавиците трябва да се изпъват добре.

Подобни статии

Грижи за ръцете

Грижи за ръцете

Ръцете на домакинята се нуждаят от всекидневни грижи. След работа с перилни препарати или сапунени разтвори те трябва да се намазват с крем ...

И пъпният остатък иска грижи

И пъпният остатък иска грижи

След превързването на пъпната връв нейният остатък остава свеж само в първите 1-2 дни. През тези два дни вие едва ли ще го видите, още повеч...

Батерии за лаптоп - видове и грижи за дълготраен живот

Батерии за лаптоп - видове и грижи за дълготраен живот

 Преди да направите инвестиция в закупуване на преносим компютър, проучете издържливостта и основните му характеристики. Качествените батери...

Гонореен конюнктивит

Гонореен конюнктивит

Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Инкубационният период е от няколк...

Увеличение на простатната жлеза

Увеличение на простатната жлеза

Увеличението на простатната жлеза се наблюдава в 30—40% от мъжете между 50—60-годишна възраст и в 75—90% у мъжете над 61-годишна възраст. Оп...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

1940

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия