Грижи за ръкавиците

Плетените ръкавици се изпират в хладка сапунена вода или в разтвoр на перилен препарат за фино пране. Изплакват се добре, като към последната вода се прибавят 1-2 супени лъжици оцет. Изпраните ръкавици се сушат върху суха кърпа. Полуизсъхнали, се поставят на ръцете, за да получат първоначалната си форма. След това се гладят под кърпа със слабо нагрята ютия.
По същия начин се перат и копринените ръкавици.
Вълнените ръкавици се перат в хладък сапунен разтвор или в разтвор от перилен препарат, изплакват се няколко пъти с хладка вода, подсушават се между сухи кърпи и се оставят да доизсъхнат пак върху кърпа.
Кожените ръкавици от материал, който може да се пере (велур), се перат двукратно в сапунен разтвор, оставят се да се изцедят и без да се плакнат, се поставят на калъпи докато полуизсъхнат. След това се изпъват и се оставят на не много топло място, докато изсъхнат напълно.

(Ръкавиците не трябва да се изплакват с чиста вода, тъй като останалият по тях сапун поддържа кожата мека и еластична).
Ръкавиците от гласе (мека кожа) се почистват, като се поставят на дървен калъп или се напълват плътно с памук и всеки пръст поотделно се изчиства с разтвор от бензинов. Измърсените места се почистват чрез триене с рядка кашица от цинквайс и спирт. След това ръкавиците се прекарват през бензин, налят в тавичка или друг подходящ съд. Тъй като при това третиране кожата ще загуби част от мазнината си, ръкавиците трябва да се прекарват още веднъж през същата бензинова баня, но след като в нея се прибавят на 1 л бензин 2-5 г чист вазелин.

Рецепта № 55. Почистване на светли ръкавици от гласе
Бели или светли ръкавици от гласе се натриват с кашица от магнезиев карбонат и бензин и се намачкват. След изпаряването на бензина ръкавиците се поставят върху суха кърпа и белият прах от магнезиев карбонат се изтупва. Доизсушават се на калъп.
Вместо бензин, който е лесно запалим, може да се употреби тетрахлорметан, който не гори.
• Почистените ръкавици от гласе придобиват хубав приятен гланц, ако се натрият леко с талк.
• Втвърдените кожени ръкавици се намазват леко с рициново масло. Могат също да се потопят в сапунен разтвор, към който е прибавено малко слънчогледово масло (олио). Разтворът най-напред се кипва и се употребява след охлаждането му. Ръкавиците не се плакнат с вода.
• Мокрите от изпотяване ръкавици от кожа трябва да се по-чистят веднага, тъй като от действието на потта стават твърди и се начупват.
• Много тесните кожени ръкавици се завиват за няколко минути във влажна кърпа, след това се поставят на ръцете или на калъп, след което се оставят да изсъхнат.
• Кожените и гумените ръкавици се поставят лесно на ръцете, ако отвътре се посипят с малко талк. След употреба ръкавиците трябва да се изпъват добре.

Подобни статии

Грижи за мъжките костюми и балтоните

Грижи за мъжките костюми и балтоните

Мъжките костюми и балтоните редовно се изчеткват с мека четка, като се обръща внимание на почистването на шевовете и маншетите на панталонит...

Грижи за лятното облекло

Грижи за лятното облекло

Горното лятно облекло (леки костюмчета, манта и др.), което не може да се пере, трябва да се дава на химическо чистене, след което се постав...

Грижи за гумираните палта и якета

Грижи за гумираните палта и якета

Гумираните палта и якета се почистват с хладка вода или най-добре чрез леко избърсване на замърсеното място с тампон, напоен с тетрахлормета...

Грижи за импрегнираните (непромокаемите) текстилни изделия

Грижи за импрегнираните (непромокаемите) текстилни изделия

Тези изделия не трябва да се почистват нито с бензин, нито с други средства за почистване на петна, тъй като се разваля импрегнацията им. Ак...

Грижи за якета и анораци

Грижи за якета и анораци

Якетата и анораците се перат в средно силен перилен разтвор от препарати за фино пране, изплакват се и се оставят да съхнат на проветриво мя...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

3080

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия