Грижи за коженото облекло

Коженото облекло (от лицеви кожи) е приятно да се носи, докато по него не са се появили протрити места, които са най-често резултат от неправилното му поддържане. Преждевременното износване и овехтяване на коженото облекло може да се избегне, ако то периодично се обработва със специалните препарати за кожени изделия. Те играят ролята на предпазен филм както срещу механични, така и срещу атмосферни влияния.
Измокрените от дъжд или сняг дамски кожени дрехи никога не трябва да се сушат около печка или радиатори. Те трябва да се изтърсят и да се поставят в топла стая.
Замърсените места по белите кожени облекла се почистват, като се намажат с кашица, приготвена от магнезиев карбонат (продава се в аптеките) и лек бензин. След като изсъхне, нанесената върху замърсенотомясто кашица се отстранява с четка.
Замърсените места върху по-тъмните кожени изделия се почистват най-добре с тетрахлорметан (тетра), който не е запалим (продава се в магазините за химикали). Замърсеното място се трие леко с тампон от мек вълнен плат, обилно напоен с течността, до пълното отстраняване на петното. След това почистеното място се изтрива леко със суха мека материя. Потъмнелите места или петна по кожените дрехи не трябва да се почистват с бензин.

Рецепта № 24. Почистване на тъмни кожени изделия
Тъмните кожени изделия, а също и мебели, се почистват със смес от половин литър вода, 65 г чист спирт, четвърт чаена лъжичка суха рибена жлъчка и 1 жълтък. Течността се разбива силно в тъмно стъкло, оставя се да престои 24 часа и бистрата й част внимателно се отлива в друго стъкло. Добре запушена и оставена на прохладно място, тя може да се съхранява дълго време.
Кожата се натрива със ситно-пореста, слабо напоена със сместа гъба, а по-силно навлажнените места веднага се изтриват съвсем леко с парче вълнена материя. Протритите по кожата места след пълното им изсъхване се намазват с бял кожен крем и намазаното място се изтрива леко с вълнено парче плат.

Рецепта № 25. Бял крем за кожи
9 г бял пчелен восък се стапят в емайлиран съд и към него при бъркане се прибавят 16 г боров терпентин и 1,5 г калиев карбонат (поташ). Сместа се нагрява до около 60-70°С и към нея съшо при бъркане се прибавят 25 г вода. Получената паста се съхранява в добре затворена кутия или малко стъклено бурканче.


***Суха жлъчка може да се получи, като се извади жлъчката от някоя непочистена риба (шаран, мерлуза и др.), внимателно се пробие и съдържанието й се излее върху стъкло, което се оставя на топло и тъмно. След като изсъхне прахът се използва като съставка за почистване.

 

Подобни статии

Грижи за лятното облекло

Грижи за лятното облекло

Горното лятно облекло (леки костюмчета, манта и др.), което не може да се пере, трябва да се дава на химическо чистене, след което се постав...

Грижи за ръцете

Грижи за ръцете

Ръцете на домакинята се нуждаят от всекидневни грижи. След работа с перилни препарати или сапунени разтвори те трябва да се намазват с крем ...

И пъпният остатък иска грижи

И пъпният остатък иска грижи

След превързването на пъпната връв нейният остатък остава свеж само в първите 1-2 дни. През тези два дни вие едва ли ще го видите, още повеч...

Батерии за лаптоп - видове и грижи за дълготраен живот

Батерии за лаптоп - видове и грижи за дълготраен живот

 Преди да направите инвестиция в закупуване на преносим компютър, проучете издържливостта и основните му характеристики. Качествените батери...

От работно облекло се нуждаят в много професии

От работно облекло се нуждаят в много професии

При упражняването на много професии работниците се нуждаят от работно облекло. Най-вече това е нужно, разбира се, по чисто хигиенни съображе...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

1715

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия