Грижи за коженото облекло

Коженото облекло (от лицеви кожи) е приятно да се носи, докато по него не са се появили протрити места, които са най-често резултат от неправилното му поддържане. Преждевременното износване и овехтяване на коженото облекло може да се избегне, ако то периодично се обработва със специалните препарати за кожени изделия. Те играят ролята на предпазен филм както срещу механични, така и срещу атмосферни влияния.
Измокрените от дъжд или сняг дамски кожени дрехи никога не трябва да се сушат около печка или радиатори. Те трябва да се изтърсят и да се поставят в топла стая.
Замърсените места по белите кожени облекла се почистват, като се намажат с кашица, приготвена от магнезиев карбонат (продава се в аптеките) и лек бензин. След като изсъхне, нанесената върху замърсенотомясто кашица се отстранява с четка.
Замърсените места върху по-тъмните кожени изделия се почистват най-добре с тетрахлорметан (тетра), който не е запалим (продава се в магазините за химикали). Замърсеното място се трие леко с тампон от мек вълнен плат, обилно напоен с течността, до пълното отстраняване на петното. След това почистеното място се изтрива леко със суха мека материя. Потъмнелите места или петна по кожените дрехи не трябва да се почистват с бензин.

Рецепта № 24. Почистване на тъмни кожени изделия
Тъмните кожени изделия, а също и мебели, се почистват със смес от половин литър вода, 65 г чист спирт, четвърт чаена лъжичка суха рибена жлъчка и 1 жълтък. Течността се разбива силно в тъмно стъкло, оставя се да престои 24 часа и бистрата й част внимателно се отлива в друго стъкло. Добре запушена и оставена на прохладно място, тя може да се съхранява дълго време.
Кожата се натрива със ситно-пореста, слабо напоена със сместа гъба, а по-силно навлажнените места веднага се изтриват съвсем леко с парче вълнена материя. Протритите по кожата места след пълното им изсъхване се намазват с бял кожен крем и намазаното място се изтрива леко с вълнено парче плат.

Рецепта № 25. Бял крем за кожи
9 г бял пчелен восък се стапят в емайлиран съд и към него при бъркане се прибавят 16 г боров терпентин и 1,5 г калиев карбонат (поташ). Сместа се нагрява до около 60-70°С и към нея съшо при бъркане се прибавят 25 г вода. Получената паста се съхранява в добре затворена кутия или малко стъклено бурканче.


***Суха жлъчка може да се получи, като се извади жлъчката от някоя непочистена риба (шаран, мерлуза и др.), внимателно се пробие и съдържанието й се излее върху стъкло, което се оставя на топло и тъмно. След като изсъхне прахът се използва като съставка за почистване.

 

Подобни статии

Грижи за лятното облекло

Грижи за лятното облекло

Горното лятно облекло (леки костюмчета, манта и др.), което не може да се пере, трябва да се дава на химическо чистене, след което се постав...

Пране на работно облекло

Пране на работно облекло

Замърсените с машинни масла работни дрехи се перат с перилни препарати, към които се прибавя малко органичен разтворител (бензин, тетрахлорм...

Грижи за мъжките костюми и балтоните

Грижи за мъжките костюми и балтоните

Мъжките костюми и балтоните редовно се изчеткват с мека четка, като се обръща внимание на почистването на шевовете и маншетите на панталонит...

Грижи за гумираните палта и якета

Грижи за гумираните палта и якета

Гумираните палта и якета се почистват с хладка вода или най-добре чрез леко избърсване на замърсеното място с тампон, напоен с тетрахлормета...

Грижи за якета и анораци

Грижи за якета и анораци

Якетата и анораците се перат в средно силен перилен разтвор от препарати за фино пране, изплакват се и се оставят да съхнат на проветриво мя...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

2512

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия