Вие смятате, че кърмата не ви достига

Веднага трябва да кажем, че най-често вие се заблуждавате. Подвеждат ви вероятно съветите на вашите близки. А може би вие си правите неправилни изводи от това, че бебето много плаче. Или пък се заблуждавате от синкавия цвят на вашето мляко. Смятате, че кърмата ви е много рядка и фактически детето ви гладува. Или други подобни мисли тревожат съзнанието ви, защото вие искате да бъдете добра майка. На някои от тези въпроси ще отговорим веднага.

Няма рядко, нито нехранително женско мляко. Изследванията са установили, че най-важната съставка на женското мляко - белтъкът, показва незначителни колебания в кърмата на отделните жени и това не може да бъде причина за недохранване на бебето. Кърмата с малко по-синкав цвят е също толкова хранителна, колкото и кърмата на останалите жени.
Колко кърма е нужна на детето? Проучванията са показали, че нуждите от кърма са индивидуални и се колебаят много широко. Така например едно тримесечно бебе може да избозае при еднократно сукане 90 грама, а друго - 160 грама, и при това и двете се развиват нормално. Как да си обясним това? Тук става дума за устройството на организма и за тип нервна система. Едно бебе е кротко, спи продължително и не изразходва много енергия. А друго е много енергично, ревливо, много играе, по-малко спи и изразходва повече енергия от първото.
Недостигът на кърма у майката с нарича хипогалактия. Преценката обаче се прави трудно и всяко прибързано решение може да доведе до погрешна стъпка. Оставете тази преценка да направи лекарят. Тук ще ви дадем само някои общи сведения по този въпрос.
1. Нарастването на телесната маса на бебето е най-сигурният показател за това, че имате достатъчно кърма. Щом детето наддава за месец или за две седмици и телесната му маса е в границите на нормата, това означава наличие на достатъчно майчино мляко. Практиката показва, че плачът на бебето по-често сег дължи на колики, отколкото на глад.

2. Подммокря ли се обилно вашето бебе? Ако това е така, ако вие го намирате при всяко подсушаване преди кърмене обилно подмокрено, това означава, че имате достатъчно мляко. Ако ли то се подмокря оскъдно, дори го намирате 1-2 пъти на ден сухо, това вече е доста подозрително за недостиг на кърма. Свържете се с лекаря и му съобщете за това ваше наблюдение.

Това, че някои бебета се изхождат по голяма нужда през ден, не означава непременно гладуване и недостиг на майчината кърма. Ако детето добре наддава, значи то много добре усвоява майчиното мляко и затова не се изхожда по-често. Ако бебето заспи на гърдата и след това спокойно спи попе два часа, или пьк, заситено, отпусне млечното зърно и повече не го захваща, това също означава наличие на достатъчно кърма. Ако обаче детето нервничи по време на сукането, пуска гърдата и отново я захваща, можете само да подозирате недостиг на кърма.

3. Чувството, че гърдата ви не е достатъчно напрегната преди кърмене, дори че е «празна», е ваше лично усещане. Не бързайте само по това усещане да вземете решение. Нито пък по това, че гърдите на вашата съседка са много по-големи и бебето й е по-едро. Отделянето на кърма зависи не от големината на гърдата, а от количеството на жлезистата тъкан в нея.

4. Пробното кърмене, или т.нар. млечна проба, се провежда по следния начин: Бебето се претегля заедно с пелените преди и след кърменето. Разликата показва количеството изсукана кърма. Ако се претеглят порциите кърма от всички кърмения през деня, би могло да се преценя дали е налице хипогалактия. На практика обаче в детските консултации се прави само едно теглене. А известно е, че сутрешните порции кърма са най-големи, следобедните - най-малки. Освен това в консултацията майката е неспокойна, пък и бебето е поставено при нови и необичайни за него условия.
Като се вземат предвид и големите колебания на индивидуалннте нужди от кърма за всяко едно бебе, то става ясно, че пробното кърмене е несигурен начин за проверка. Затова не се доверявайте на еднократното претегляне на изсуканото от детето мляко. Ръководете се главно от месечното увеличение на телесната маса.
Нужно ли е да имате теглилка вкъщи? Тя би могла да ви помогне да проследявате телесната маса на бебето всяка седмица, на две седмици или на месец. Но месечният прираст се проверява при вашите редовни посещения в детската консултация. А бебето трябва да я посещава, за да се проверява ежемесечо здравословното му състояние, да получи необходимите имунизации, пък и вие да се посъветвате по въпросите на храненето и отглеждането на детето. Пък ако искате да проверите колко грама кърма получава за денонощие вашето бебе, най-вероятно
ще си създадете излишни тревоги. Затова ще е по-добре да се откажете от домашната теглилка за бебета. Все пак, ако имате финансова възможност, можете да си купите теглилка, това няма да бъде излишен лукс.

Подобни статии

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Какво да правим когато майчиното мляко е недостатъчно

Опити за увеличаването му след завръщането в къщи (за майките, които нямат постоянна връзка с лекар). Да предположим, че в родилния дом сте ...

Отбиване на бебето

Отбиване на бебето

Отбиването е важно не само за бебето, но и за майката, и то не само във физическо, но и в психическо отношение. Майката, която е придавала г...

Време за игра за бебето

Време за игра за бебето

Бъдете общителни с вашето бебе. Когато сте с вашето бебе, дръжте се спокойно и дружелюбно. То добива чувство за това, колко много значите ед...

Еписклерит

Еписклерит

Еписклеритите биват ограничени. Еписклеритите биват ограничени (или възловидни) и дифузни. Ограниченият епасклерит се проявява във фор...

Трихоцефалоза

Трихоцефалоза

Това е широко разпространено у нас (особено в планинските и полупланинските райони) глистно заболяване, което засяга главно детската възраст...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

2650

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия