Бут по Еленски

Продукти

  • 50 кг свински бут (от младо прасе)
  • 5 кг сол

Приготвяне

Отделят се кръстаната и тазовите кости на всеки бут; Придава му се елипсовидна форма и се прави вътрешен разрез покрай бедрената и пищялната кост, който се запълва със сол; След тази обработка бутовете се слагат в подходящ съд, посипват се обилно със сол и се оставят да престоят около 20 дни; Киснат се 24 часа във вода, поставят се върху маса и се притискат отгоре с дъска и тежест; Оставят се 5-6 дни на хладно място, а след това - на проветриво.

Етикети

бут, еленски

Коментари за Бут по Еленски

  1. 1.

    Нещо горе името не вдева.Та като стане вече готов еленския бут се маже със смес от чимен,червен пипер,чесън може и некоя друга подправка.Бай Тошо.

  2. 2.

    А пък моите старци от Еленския балкан, след като го осолят за около месец, го изкисваха, оставяха го да се оцеди и след това покриваха месестата част с пресята дървесна пепел, да се запечата бута ( по кожата нищо не слагаха ), никакви подправки, не слагаха. След това го окачваха на проветриво открито място в един кафез с мрежа от трите страни ( казват му, мухарник , пази продукта да не го кацат насекоми ). Като се затоплеше времето, прибираха мухарника в мазето. Самия бут образува тънка кора навсякъде, която не е годна за консумация. Тя се изрязва и се хвърля. Така приготвения бут , ставаше готов за консумация чак юни месец. Като се има предвид , че старците правиха по 4 задни бута, имахме от тях до късна есен. Превъзходно мезе !!! Но за хората едно време си е било храна. Вземали са си резен от него заедно с хляб и лук и така са отивали на работа на полето или в гората.

  3. 3.

    Рецепта за кекс:
    5 яйца
    2 чаени чаши захар
    2 чаени чаши брашно
    3 супени лъжици вода
    6 супени лъжици олио
    Разбиваме яйцата заедно със захарта. След това прибавяме водата и олиото. Може да прибавям малко натрошени орехи. След това добавяме брашното до получаване на гъста смес. След това изсипваме половината количество от приготвената смес в форма за кекс, а към останалата половина от сместа добавяме какао до получаване на кафеникав цвят. добавяме и тази част във формата за кекс. Слагаме във фурната на 200 градуса при предварително загрята фурна. Чакаме 30 мин и гледаме дали е готов кекса. Проверяваме с клечка за зъби примерно. След това поръсваме пудра захар върху кекса.
    http://klukarkata.net/wp-content/uploads/2011/11/C_2340@12614216741.jpg

  4. 4.

    sega ste probvam za keksa

Подобни статии

"Еленски" свински бут

Еленският бут се приготвя от месо на млади прaсета с живо тегло от 90—100 кг с добре развита мукулатура. Закланото прасе не се дере, а се пъ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

15.01.2009

Обновено
Обновено

19.03.2012

Прочетено
Прочетено

7344

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия