Болести на щитовидната жлеза при детето

Заболяванията иа щитовидната жлеза са най-честите заболявания на ендокринните жлези в детската възраст. По-голяма част от тези заболявания имат фамилен характер.

 

Струма (гуша, увеличена щитовидна жлеза)

Преди 2 десетилетия у нас имаше ендемични области, в които гуша се срещаше много често. След въвеждането на задължителна профилактика (главно йодирана сол) случаите на ендемична гуша почти изчезнаха. Сега се наблюдават единични болни с увеличение на щитовидната жлеза. Заболяването засяга обикновено момичета в пубертетната възраст. Увеличението на щитовидната жлеза е най-често умерено. Засегнатите деца не дават оплаквания.
Може да се предприеме лечение с медикаменти, но това се решава само от специалист ендокринолог.
В много редки случаи в детската възраст може да се наблюдават и възли в щитовидната жлеза. В тези случаи след необходимите изследвания се предприема оперативно лечение.

Вродена хипотиреоза (намалена функция на щитовидната жлеза)

 

Това е най-честото ендокринно заболяване в детската възраст. Среща се средно в 1 на 3000 до 4000 новородени деца. Причината на заболяването не е достатъчно изяснена. Предполагат се увреждащи фактори през време на бременността.
Децата се раждат обикновено с нормална или наднормена телесна маса. Още при раждането прави впечатление особеният вид на детето: ниско чело, сплескан нос с широка основа, голям език,-ниско разположен пъп, широк и разлят корем. Децата са много вяли, сучат трудно, спят много, плачът им е дрезгав, груб. Имат запек, а в някои случаи продължителна жълтеница след раждането. Кожата им е суха, лющеща се. Температурата им често е под нормалната.
Ако не се постави навреме диагноза и не се започне лечение, децата престават да растат. Наблюдава се силно изоставане в психичното и двигателното развитие. Децата не могат да държат главичката си изправена на 1 месец, не се усмихват, не могат да седят на 6-7 месеца, не прохождат и до 2-годишна възраст. Не проявяват интерес към играчките, не познават близките си, но изговарят срички, а след това думи и изречения.
При своевременно поставена диагноза (най-късно до 3-ия месец след раждането) и съответно лечение децата се развиват напълно нормално.
Лечението се състои в заместване на липсващия хормон, който трябва да се дава през целия живот. Правилно лекуваните деца се развиват много добре и нашите първи болни вече са бащи или майки на здрави, нормални деца.

Тиреотоксикоза (базедова болест)

 

Заболяването се среща много рядко в детската възраст. Засяга предимно момичета на възраст 10-12 години, но може да бъде вродено и да се прояви още в първите дни след раждането. Много често в семействата на болните деца има и други лица със заболявания на щитовидната жлеза. Дължи се на усилено производство на хормоните на жлезата.
Болестта започва постепенно с неопределени оплаквания: неспокойствие, безсъние, влошаване на успеха в училище, разхвърляни движения на крайниците. Децата стават нервни, капризни, често плачат безпричинно. Понякога има оплаквания от сърцебиене,
изпотяване, диарии, отслабване, бързо израстване. По-късно се открива увеличение на щитовидната жлеза, изпъкване на очите, бляскав поглед.
Всички болни трябва задължително да се изследват в болнично заведение. Провежда се специфично лечение, което продължава обикновено 2-3 години и почти винаги е успешно. Само в редки, неподдаващи се на лечение с медикаменти случаи трябва да се предприеме хирургично лечение.

Подобни статии

Защо детето се изпотява много

Защо детето се изпотява много

Въпросът за изпотяването често се поставя от майките. Обикновено те съобщават следните подробности - детето и когато е болно, и когато е здр...

Ниски деца

Ниски деца

Ниски са децата, чийто ръст е под долната граница на нормата.Причините за изоставането в растежа са много и разнообразни. Най-често се среща...

Алегичните болести при детето

Алегичните болести при детето

През последните няколко десетилетия алергичните заболявания зачестиха, като нерядко се засягат и децата в ранната възраст. За това допринася...

Болести на жлезите с вътрешна секреция при детето

Болести на жлезите с вътрешна секреция при детето

Ендокринната система се състои от няколко жлези с вътрешна секреция (ендокринни жлези). Вътрешна секреция означава, че произведените веществ...

Фактори, влияещи върху телесното развитие на детето

Фактори, влияещи върху телесното развитие на детето

Когато ще се опитате да дадете собствена оценка за физическото развитие на вашето дете, следва да имате предвид следните обстоятелства:Момче...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

5777

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 2 не харесват
Публикувай статия