Любопитни факти за бабъл чая

Любопитни факти за бабъл чая
Bubble Tea е подсладена напитка на основата на зелен или черен чай, която често се смесва с мляко или плодов сироп.

Любопитни факти за бабъл чая

Bubble tea получава името си от "топчета", който се добавят към напитката. Самите топчета са тънка обвивка, която съдържа плодов сок. Особеността на тази напитка е, че обикновено се пие през сламка.

Bubble tea се разделя на два вида: с плодов вкус и с добавка на мляко. Има обаче и плодове и млечни шейкове. Самото мляко много често се заменя с крем на прах за хора с непоносимост към лактоза.

Приготвяне на бабъл чай

Напитката се приготвя по различни начини. Към основата (черен или зелен чай) често се добавят кондензирано мляко и мед. Напитката може да бъде както студена, така и топла. Акцентът в bubble tee е добавянето на така наречената тапиока (продукт, направен от естествени съставки, получени от корените на растението тропическа маниока), което придава на коктейла уникален вкус. Що се отнася до плодовите сиропи и различни пълнежи, има много вкусове, понякога дори екзотични, така че всеки може да намери това, което харесва.

Към напитката задължнително се добавя топинг - това може да бъде:

- тапиоката, която сама по себе си е растителен и напълно натурален продукт, има набор от полезни микроелементи и витамини и отличен източник на енергия.

- топки от сок - топки с тънка обвивка, вътре в които има сок.

- пълнители с мармалад.

Bubble tea може да бъде чудесен заместител на чай или кафе. Като напълно натурален продукт, той е отличен заместител на газираните напитки.

История на bubble tea

Има две версии за произхода на бабъл чая. Според една, bubble tea произхожда от Тайчунг (Тайван), където Liu Han Chi експериментира с леден чай и мляко, смесени с плодов сироп и топчета от тапиока. Първоначално напитката не беше много популярна, но с пускането на телевизионна програма по японската телевизия ситуацията се промени драстично. Според друга версия, бабъл чая се появява за първи път в чайната на Hanlin (Тайван), от него се прави чай от традиционна бяла тапиока, която прилича на перли, откъдето идва и другото му добре познато име - "перлен чай". Скоро обаче белите топки от тапиока започнаха да се произвеждат в черната версия, която е толкова популярна днес и която виждаме в момента.

През 90-те години напитката достига Калифорния и след това завладява цяла Америка. От 2010 г. напитката се продава в Европа, където е включена в гамата от напитки на Макдоналдс. Чаят с мехурчета се разпространява широко в Тайван и Китай, САЩ, Австралия и е придобил огромна популярност в Европа, особено във Великобритания и Германия. В България той едва започва пътуването си.

Коментари за Любопитни факти за бабъл чая

  1. 1.

    Здравейте, аз съм финансист, който предлага съдействие при заемане на пари между физически лица в краткосрочен и дългосрочен план, вариращи от 5 000 до 5 000 000 лв. за 48 часа при лихва от 2% годишно. Офертата е валидна и се приема само в Люксембург.

    За връзка: eliyanaenmaha@gmail.com

Подобни статии

Любопитни факти за топлоизолацията

Любопитни факти за топлоизолацията

Важни факти за фасадната топлоизолация Хората прибягват до полагането на външна топлоизолация, за да спестят паричен капитал от много скъ...

Любопитни факти за годежните пръстени

Любопитни факти за годежните пръстени

Когато говорим за годеж, с поднасяне на годежен пръстен, има доста неща, които не знаем или не мислим, че ще се случат на нас. Много хора с...

Как да се възползваме от неограничената слънчева енергия

Как да се възползваме от неограничената слънчева енергия

В съвременния индустриален свят добиването и доставката на енергийни ресурси придобива все по-голямо значение. Няма дейност от живота ни, ко...

Евтин хотел в София - удобството за всеки турист

Евтин хотел в София - удобството за всеки турист

 Ще си спестите много пари, ако намерите евтин хотел в София. Отделете време, за да проучите какви са условията, цените и удобствата и до ко...

Зоопортал Baubau - информация за най-малките породи кучета

Зоопортал Baubau - информация за най-малките породи кучета

 Съществува голям избор на кучета от дребни породи, но е важно добре да обмислите положителните и отрицателните качества на отделните видове...

swt21

swt21

2 публикации

Публикувано
Публикувано

02.07.2021

Обновено
Обновено

28.06.2021

Прочетено
Прочетено

819

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия