Пейсмейкър

Пейсмейкърът не заменя сърдечната функция.

Освен закотвените в сърцето кабели пейсмейкърът притежава и един импулсатор, и една батерия. Съвременната техника произвежда батерии с все по-голяма продължителност на работа. Все пак от време на време батерията трябва да се подменя, което става посредством една относително малка интервенция. Капсулата, която е голяма колкото човешка длан, по оперативен път се вкарва под кожата на гръдния кош, а в отделни случаи под кожата на корема, така че е леснодостъпна за хирурга.

В целия свят се изброяват около 1,2 милиона души, които носят пейсмейкъри. В повечето случаи те носят със себе си някакъв документ за в случай, че поради някакъв дефект в кабела или изхабяване на батерията пейсмейкърът престане да работи — за да знае този, който дава първа помощ, за какво се касае. На някои аерогари са поставени надписи с указание тези пътници, които носят пейсмейкъри, да се обаждат в контролния пункт. Това е една допълнителна предохранителна мярка за предпазване от някои вредни въздействия, които биха могли да променят ритъма на пейсмейкъра. Съвременните уреди в повечето случаи са изолирани добре от ултразвуковите вълни на околната среда.

Но все пак малко повече предпазливост никога не е излишна! Обикновено пейсмейкърът кара сърцето да бие винаги в един и същи ритъм независимо от това, на какво натоварване е подложен организмът. По-новите пейсмейкъри обаче могат вече да се нагаждат до голяма степен към по-големи изисквания, като се използуват — както при ЕКГ — електрични феномени за регулацията им.
Пейсмейкърът е помощник на сърцето, но не е изкуствено сърце.
Техническото развитие на пейсмейкърите съвсем не е приключено още, разработват се нови двигателни системи, търсят се начини за намаляване на размерите му и пр.

Етикети

пейсмейкър

Категории

Здраве, Медицина

Коментари за Пейсмейкър

  1. 1.

    Аз имам дъ6теря, която вече 13г. е с пеис.
    Ако не бе6е с него няма6е да е сега със нас.
    Вече имаме 3 реимплантации, но всичко се преживява по лесно, когато си информиран.
    Неразбирането на не6тата и незнанието-това е страх.

Подобни статии

Възможни лечения на сърдечни контракционни нарушения

Възможни лечения на сърдечни контракционни нарушения

Много от аритмиите на сърцето не се нуждаят от лечение, но някой от тях могат да представляват сериозна заплаха за здравето и за живота, те ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

29.11.2007

Обновено
Обновено

29.11.2007

Прочетено
Прочетено

17615

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия