Змийска хурка

Змийска хурка
Змийска хурка — Arum maculatum; Сем. Змиярникови — Araceae. Известна е още с наименованията змийска пченка, змийски лапад, змийско грозде и устреличе.

Разпространение на Змийската хурка

Из влажните сенчести широколистни гори и храсталаци, главно в планинските райони на страната, до 1800 м надм. височина.

Описание на Змийската хурка

Многогодишно високо 15—40 см тревисто растение с малко грудковидно коренище. Листата са с едра стреловидна или копиевидна петура, често с кафяви петна и с в съцветие кочан; женските в долната част, а мъжките над тях, разделени с хоризонтално разперени нишковидни израстъци. Покривалото на кочана в основата делвичковидно, отварящо се нагоре в жълтозелена яйцевидно ланцетна пластинка, изпъстрена с пурпурни петна. Плодовете са оранжевочервени ягоди. Цъфти — май-юни.

Използваема част на Змийската хурка

Пресните грудковидни коренища, които се вадят есента — септември, или през пролетта — април-май, преди развиването на листата. Извадените коренища се почистват, без да се мият, и се заравят във влажен пясък, за да се запазят свежи. В изсъхнало състояние действието на коренищата е по-слабо. По искане на купувача коренищата може и да се изсушават, което става най-добре в сушилня при t° до 40°С или на сянка, като за по-голямо удобство те се нанизват на конец. Допустима влажност 13%. Опаковат се в торби. Запазват се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав на Змийската хурка

Билката съдържа алкалоидоподобното вещество аронин, коницин, сапонини, скорбяла, мазнини и др.

Лечебно действие и приложение на Змийската хурка

Притежава противовъзпалително и стомашно действие. Българската народна медицина препоръчва билката при хемороиди, кашлица, малария, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, киселини и болки в стомаха, чернодробни заболявания и др. Коренищата, счукани на каша, се използват и външно, за налагане при болки и подуване на стомаха и червата. Настойка от тях в силна ракия 1:10 действа добре при ревматизъм, подагра и хемороиди. Във ветеринарната медицина плодовете се добавят към храната на животните против диария.

Начин на употреба на Змийската хурка

1 парче (колкото царевично зърно) прясно коренище, взето след ядене с малко вода, или 3 ситно настъргани коренища се поставят в 100 г мед. Взима се по 1 чаена лъжичка след ядене 3 пъти дневно. Прилага се и под формата на настойка: 1 чаена лъжичка от коренищата се заливат с 300 мл студена вода и се оставят да киснат 8 часа. Пие се по 1 ракиена чашка след ядене 3 пъти дневно.

Внимание! В по-големи дози растението е отровно! При варене или сушене отровността на билката, която се дължи на сапонините, се губи.

Подобни статии

Лечение на хемороиди с билки

Лечение на хемороиди с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. Hb. Polygonii hydr. (стръкове пипериче)                       100 гRad. Taraxaci (кор...

Лечение на псориазис с билки

Лечение на псориазис с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. Fol. Urticae (листа коприва) Hb. Agrimoniae (стръкове камшик)Fol. Uvae-ursi (листа ме...

Билкови бани

Билкови бани

Обикновено билковите бани се правят със смес от отвари, приготвени от няколко вида растения. Те се прилагат за лекуване на заболявания както...

Правила за бране, сушене и запазване на билките

Правила за бране, сушене и запазване на билките

Не през всяко време на годината растенията съдържат достатъчно лечебни вещества, които ги правят лекарствени. Ето защо за най-пълноценното и...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

19.04.2012

Обновено
Обновено

24.04.2012

Прочетено
Прочетено

723

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия
Рекламирай в INSERT.BG