“Всички клоуни отиват в Рая” – ваксина срещу чалга културата

“Всички клоуни отиват в Рая” – ваксина срещу чалга културата
Трубадурът на свободата Ивайло Диманов разказа живота си в стихове

Трубадурът на свободата Ивайло Диманов разказа живота си в стихове

Димитър МИШЕВ - вестник "Компас"
Премиерата на нова книга "Всички клоуни отиват в Рая" на Ивайло Диманов в Морското казино на Бургас бе причина стотина негови приятели и почитатели да се насладят на поезията... Поезията, която е ваксина срещу чалгата! В премиерната вечер зала "Петя Дубарова" бе истински храм за ценителите на изящните слова. Сред тях имаше поети, бардове, писатели, музиканти. Трубадурът на свободата им изнесе спектакъл от свои стихове песни, съобщава BurgasArt.
Поетесата Роза Боянова го описа като свой астрален близнак, а журналистът от "Бургаски репортер" Марина Костова (един от организаторите на премиерата книгата в Бургас), сподели пред репортер на в. "Компас", че много уважава автора като творец, защото той е гений и може би е най-интелигентният човек, който познава.
Бардът от София е автор на осем книги, но ценителите на поезията от Бургас го смятат за свой духовен събрат заради многото морски стихове, които е написал.
Поетът изпълни блестящо "Над Райския залив", той призна на притихналите от възторг почитатели, че песента се е родила преди седем години когато решил да заведе дъщеря си там, но не успели да стигнат до плажа. Морският изумруд на Европа вече е частна собственост, уви.
"Темида е кривогледа циганка, депортирана от Олимп за джебчийство...", "хоризонтът е математическа илюзия, лицемерен цензор на безкрая"... "Времето е сръчен джебчия на спомени. Всяко щастие е с гаранционен срок". Такива сентенции плуват като сюрреалистични галери в дълбоката поезия на Ивайло Диманов.
Читателят лесно ще разпознае стила му. Авторът пътува като трубадур на свободата из страната, за да представя своите стихотворения, които са истински антибиотик срещу простащината.
Клоунът от стихосбирката на Диманов, който мнозина бъркат с циркаджиите в парламента, е романтичен рицар на смеха, чиято мисия е да изгори на сцената. Ще го разпознаете върху корицата на книгата, която се определя от критиците като вик срещу варварите в храма. Като Чарли Чаплин, който плува с лодката си срещу течението на заспалото гражданско общество, героите на Ивайло Диманов, макар и грешни, пътуват към Рая. Според автора, "Доброто и злото живеят в една риза". "Даже Господ вече не крои планове за вечността и сърфира в мрежата от прелестни галактики", пише трубадурът на свободата, според който "Единствено песента би могла да премине отвъд хоризонта, отвъд белокосата вечност и да се удари в дъното на отвъдното, за да се върне при нас като ехо. Иди, че не вярвай в безсмъртието!".
"Всички клоуни отиват в Рая" е най-хубавата ти книга, възкликна водещата на "В часа на синята мъгла" Райна Йотова при разговора си с Диманов в ефира на Дарик радио, а той призна, че заглавието е една метафора, както и целият му живот досега.
"Хората, които четат стиховете ти, дишат соления бриз и не питат колко пъти неверник си бил досега. Всяка жена е била вълшебно събитие и странен коктейл от любов и тъга.." Много ме развълнува! Доста си поплаках, но не защото в книгата ти има тъга, а защото си разказал живота си", добавя Йотова в ефира на Дарик радио. С тези няколко изречения, тя много точно описва това, което всеки от нас изпитва докато чете "Сизиф", "Роза и чифт пистолети", "И Бог подаде оставка", "Орлов мост", "По пътя"... и много други стихотворения от книгата "Всички клоуни отиват в Рая", която все още мирише на мастило.
Стихосбирката със своите 57 произведения, отпечатани на луксозна хартия, с красиви шрифтове, илюстрации, е великолепна.
"Цифрата не е случайна. Всички стихове са нови, макар сред тях да няма много любовна поезия.", споделя авторът, чиято поезия има магическата сила да ни пречиства и отвежда в света на прекрасното.

Премиерата на книгата в Бургас

Подобни статии

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

Как се отглежда сливата

Как се отглежда сливата

В кои райони може да се отглежда сливата? Най-благоприятни условия за отглеждане на сливата има по северните склонове на Стара планина (Тро...

Ваксинации на бебето

Ваксинации на бебето

Записвайте си ги. Добре е да имате подписан от вашия лекар списък на всички ваксинации, направени на вашето дете (както и чувствителността к...

Напитка, която гори мазнини, зарежда с енергия, предпазва сърцето и премахва токсини

Напитка, която гори мазнини, зарежда с енергия, предпазва сърцето и премахва токсини

Качествата на "смарагдовия" чай Японска Матча е фино стрит на прах, смарагдово зелен японски чай, известен от 10 век. Натурален зелен ...

Грип и грипоподобни вирусни заболявания

Грип и грипоподобни вирусни заболявания

Грипът е вирусно заболяване и се предава по въздушно-капков път. Най-характерното за грипа е, че той бързо и широко се разпространява под фо...

Бургас Арт

Бургас Арт

7 публикации

Публикувано
Публикувано

29.11.2013

Обновено
Обновено

29.11.2013

Прочетено
Прочетено

921

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия